Päätoimittajalta: Euroopan mestaruus napsahti – Lappeenrannan vihreyden takana on määrätietoinen työ

Terhi Kahila

Päätoimittajalta: Euroopan mestaruus napsahti – Lappeenrannan vihreyden takana on määrätietoinen työ

Lappeenranta voitti yhden Euroopan mestaruuden torstaina. Kaupunki valittiin komission järjestämässä kilpailussa maanosan vihreimmäksi pikkukaupungiksi.

Kyse on Euroopan komission järjestämästä vuosittaisesta Green Leaf -kilpailusta 20 000–100 000 asukkaan kaupungeille.

Kunnianosoitus ei ole Suomen ensimmäinen, sillä isompien kaupunkien sarjassa mestarin tittelin ehti jo aiemmin napata Lahti.

Lappeenranta voi nyt paukutella henkseleitään, koska se on virallisen tahon vahvistuksella tiedostava ja edistyksellinen paikkakunta.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Kovin tarkkoja kriteerejä kisassa ei ole, mutta perusteluissaan tuomaristo kehuu Lappeenrantaa hyvästä ilmastopolitiikasta.

Tavan talliaisen arjessa tämä on aika kaukainen peruste. Moni ehtikin jo voiton jälkeen ilkkua, että enää kaupungilta puuttuvat konkreettiset teot. Vääräleukojen mukaan pyörätiet repsottavat edelleen, parhaillaan suunnitellaan energiaa vievää uutta jäähallia ja jätevesiratkaisuitakaan ei tehdä ympäristöperustein.

Tässä hetkessä kannattaa silti iloita siitä, että meillä on osattu valita oikeat tavoitteet.

Tittelin takana on kuitenkin ihan oikeaa, pitkäjänteistä työtä. Käsin kosketeltaviksi ympäristöteoiksi voi luetella vaikka taloyhtiöiden kierrätyksen kehittämisen, Rantaraitin raivaamisen Saimaan rannalle tai sähköautojen vuokrausmahdollisuuden kaupungintalolla.

Kaupunginhallitus hyväksyi kaupungin ensimmäisen ilmasto-ohjelman 11 vuotta sitten. Siinä linjattiin tavoite kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Vaikka nuori lappeenrantalainen voi perustellusti kysyä, miksi vasta silloin, Lappeenranta oli Suomen ensimmäisten kaupunkien joukossa.

Muutaman vuoden päästä tästä kaupunki huomasi, että eri toimijat yrityksistä yliopistoon puuhailivat energia-aiheiden parissa. Vihreä brändi alkoi hahmottua. Vuosina 2014 ja 2016 Suomen WWF valitsi Lappeenrannan vuoden ilmastopääkaupungiksi.

Vielä kymmenen vuotta sitten ilmastonmuutos saattoi olla kiusallinen keskustelunaihe. Jälleen tänä lämpimänä syksynä voi todeta, että muutos on niin käsin kosketeltava, että enää sitä ei voi sivuuttaa niin politiikassa kuin taloudessakaan.

Kilpailuvoitoissa on toki kyse myös brändäyksestä ja asioiden myymisestä. Lappeenranta haki nyt titteliä toista kertaa, ja Nuijamiehestä videon välityksellä lähetetty kilpailuesitys sai kiitosta hauskuudestaan. Ihan perustellusti voi myös kysyä, miten lentokenttää tai jäähallia koskevat ratkaisut tukevat Euroopan mestarin ympäristötavoitteita.

Eivätkä ne pyörätietkään vielä ihan täydellisiä ole.

Mutta tässä hetkessä kannattaa silti iloita siitä, että meillä on osattu valita oikeat tavoitteet.

Luetuimmat