Kolumni: Bongarin juhlavuosi

Aloittelijat vauhdissa: Listalla lisäksi viiksitimali! Taustalla googlaillaan kala- ja harmaalokin kaulojen pituutta.

Kaverin somepäivitys vaikutti riemastuttavalta. 100-vuotiaan Suomen kunniaksi Birdlife-järjestö haastaa suomalaiset bongaamaan vuoden aikana sata lintulajia. Asialle on lämmennyt moni noviisikin.

Tänä vuonna vähän kaikkea tehdään juhlavuoden nimissä. Ihan hyvä. Suhteellisen mukavasti elävillä suomalaisilla on mahdollisuus tehdä yhtä sun toista kivaa, mitä ei aina muista tarpeeksi arvostaa.

Bongauskohteita löytyisi helposti lisää.

Bongaa sata kasvia! Voisi tehdä useimmille tiukkaa, vaikka Suomen flora moniin maihin verrattuna lienee niukka.

Entäs perhoset, ötökät, jäärät, niveljalkaiset... Kokemuksia voisi avartaa monella tapaa.

Itse bongaisin tietysti retkikohteita. Siirtolohkareet, luolat, rotkot — kyllä, niitäkin Suomessa riittää, vaikka usein lähdetään merta edemmäs kalaan.

Kalaan? Löytyisikö sataa kalaa? Tuskin, mutta enpä vanno.

Voisi toki bongata kulttuurikohteitakin. Laavubongarillekin tekisi hyvää astua pois omimmalta reviiriltään. Plakkariin voisi keräillä kirkkoja, museoita, arkkitehtuurin helmiä. Tai latoja, katoavaa kansanperinnettä nekin.

Kesäfestareita löytyy helposti sata. Helppo nakki olisi tosin myös sata laitonta kaatopaikkaa, ABC-asemaa tai halpahallia.

Urakka on kyllä hyvä aloittaa linnuista, kun on vielä jotain mitä bongata. 100-vuotias Suomi hehkuttaa luontoaan, mutta samalla tuhoaa sitä kovaa kyytiä. Jos hakkuusuunnitelmat toteutuvat, metsien maassa metsän eläimille tulee kodeista entistäkin pahempi pula.

Häävisti ei tosin mene viiksitimalillakaan, vaikka onkin rannikon ja ruovikkojen laji.

Kevään kunniaksi haastan kuitenkin kaikki ensi töikseen bongaamaan talteen sata roskaa.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Seija Hackman

Seija Hackman

Luetuimmat