Kolumni: Torstai on paljon keskiviikkoa tärkeämpi päivä — Silloin alkaa seuraavan sadan vuoden puurtaminen

Kolumni: Torstai on paljon keskiviikkoa tärkeämpi päivä — Silloin alkaa seuraavan sadan vuoden puurtaminen

Keskiviikkona on hieno päivä. Suomen itsenäistymisestä tulee kuluneeksi sata vuotta. Tasavuosijuhla on näkynyt erilaisina tapahtumina ja tuotteina, joiden kyljessä komeilee Suomi 100-leima ja joiden merkittävyyttä on markkinoitu juuri tuolla leimalla. Jonkinlaista tautologiaa kenties.

Itsenäisyyttä juhlistavat tilaisuudet ja niiden järjestäminen ovat pitäneet kulttuurisihteerit kiireisinä ja vilkastuttaneet monen seurantalon elämää. Kaikilla kulmakunnilla on pidetty tärkeänä osallistua rakkaan isänmaamme juhlavuoteen. Suomi 100-tapahtumille on juhlaleiman lisäksi lyöty tukku rahaa.

Edessä on paluu arkeen sekä tapahtumajärjestäjillä että tavallisella juhlakansalla.

Torstai on erittäin paljon keskiviikkoa merkittävämpi päivä. Suomi 100-juhlavuosi alkaa vähitellen hiipua, sille leimalliset tilaisuudet vähenevät, ja edessä on paluu arkeen sekä tapahtumajärjestäjillä että tavallisella juhlakansalla. Jokaisen pitää löytää elämälleen tarkoitus ilman nostattavia aatoksia.

Kuulostaa vaikealta. Onhan juhla ja siihen valmistautumisen synnyttämä kihelmöinti monelle ehkä parasta elämässä, ellei peräti syy elää.
Ei se ole vaikeaa. Suurin osa päivistä on peruspuurtamista, ja näillä leveysasteilla homma pitää vieläpä hoitaa yli puolet päivistä kehnossa kelissä pimeässä. Seuraavat sata vuottakin.

Suomi ja suomalaiset ansaitsevat juhlahetkensä. Päivän paras perintö juhlakalulle on juhlan tekemisen ja siihen valmistautumisen kihinän siirtäminen osaksi väistämättä seuraavaa arkea. Vieläpä vähemmällä rahalla.

Vanhan lastenlorun mukaan torstain lapsella on pitkä matka edessään. Se on syytä muistaa, kun kähertää tukkaa ja sitoo solmiota 6. joulukuuta. Satavuotias on ihmisenä usein valmis, mutta itsenäisenä maana kapaloikäinen. Juhlista pitää lähteä omin jaloin, ilman krapulaa ja lastentauteja.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.

Kolumnia muokattu 4.12. kello 9.25. Muutettu aloituksen sana itsenäisyysjulistuksesta itsenäistymiseksi. Itsenäisyysjulistuksesta on kulunut sata vuotta tänään maanantaina.

Kommentoidut