Kolumni: Netin räksytys synnyttää kaistapäistä kakofoniaa — Nyt on aika avartaa maailmaa ja vallata itselleen uusia reviirejä

Kotiani vartioi Lunatic (nimimerkki). Hän on minikokoinen, lähes hampaaton, lonkkavikainen ja äkäinen narttu. Hän on paha suustaan — ainoana aseenaan vihollisia vastaan Lunatic voi käyttää konekiväärimäistä, pahanhajuista räksytystä.

Mutta Lunatichan vain vartioi terrierille luontaisesti reviiriään, postimiehen uhatessa huushollia joka aamu. Siispä koira saakoon jatkaa vahtimistaan ja minä sen käskyttämistä hiljaiseksi.

”Rajat kiinni ja suvakit riekaleiksi!”, revittelee netitse anonyymi suomalainen.

Valitettavasti meidän ihmisten keskinäinen kommunikointi kuitenkin ontuu ja pahasti. Tämän päivän maailmassa vihapuhe ja -kirjoittelu, verrattuna terrierini äänenkäyttöön ovat mielestäni miltei yksi yhteen. Some ja internet luovat nimimerkeille, jopa peräti avoimen rasistisille vallanpitäjillemme eteistilan, jonka postiluukusta voi kaiuttaa mitä tahansa viestiä, rappukäytävän raikuessa. Pienestä viipottajasta tulee koko talon äänitorvi.

”Rajat kiinni ja suvakit riekaleiksi!”, revittelee netitse anonyymi suomalainen. Pinta-alaltaan suuren mutta väkiluvultaan pienen maamme asuttajat ovat jo aikanaan tottuneet pysyttelemään omissa oloissaan. Morsiokin on löytynyt heti naapuritalosta. Nyt syitä muukalaisvihanlietsojien kakofoniaan syntyy, kun tosi ja epätosi sekoittuvat lähdekritiikittömässä netissä. Satavuotias Suomi on tietotekniikan ja lukutaidon supervaltio, joten infokaistaa kaistapäille löytyy. Mutta osataanko luettua ja nähtyä uutisointia maailmalta kritisoida ja tulkita itsenäisesti? Valitettavan usein ei.

Onneksi pian on jo 2018. Rakkaat ihmiset, nouskaa täyteen säkäkorkeuteenne, ojentakaa kuononne kohti tuttujen perspektiivien lähtöterminaaleja ja vallatkaa itsellenne aivan uusia reviirejä. Tellus ei ole enää vain suuri pelottava tuntematon. Infomatkalle vaan, netitse tai Finnairilla. Tätä posteljoonikin pyrkii edesauttamaan.

Antti Hyyrynen

antti.hyyrynen@medialouhos.fi

Kirjoittaja on Stam1na-yhtyeen laulaja-kitaristi ja Medialouhos-tuotantoyhtiön ohjaaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat