Kolumni: Johtavat viranhaltijat tarvitsevat moraali- ja harkintakoneen

Teemu Laajasalo. Antti Hartikainen. Matti Nissinen.

Helsingin piispa. Tullin pääjohtaja. Valtakunnansyyttäjä.

Tittelilista puhuttelee. Noissa töissä pitää olla pätevä ja nuhteeton.

Pitäisi olla. Mutta näiden merkittävien vaikuttajien harkintakyky ei vaikuta riittävältä. Laajasalo oli asustellut aiemmassa virassaan Helsingin Kallion kirkkoherrana sviiteissä, ostellut samppanjaa ja reissannut reippaasti seurakuntaveroa maksaneiden piikkiin. Kuitit näistä ovat pääosin kateissa. Poliisi selvittää parhaillaan, onko Laajasalon toiminnasta syytä aloittaa esitutkinta.

Matti Nissinen sai korkeimmalta oikeudelta 1 700 euron sakkotuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta. Nissinen oli päättämässä koulutusostoista veljeltään valtion piikkiin.

Antti Hartikaista vastaan on nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hartikainen sai tiedon syytteestä joulukuussa, mutta ei kertonut siitä valtiovarainministeriöön, joka valvoo tullin toimintaa. Hartikainen ei poistunut kokouksesta, kun hänen vaimonsa määräaikaista virkasuhdetta tullissa käsiteltiin. Apulaisoikeusasiamies on jo päättänyt, että Hartikainen menetteli hallintolain vastaisesti. Käräjäoikeuden päätös tulee myöhemmin.

Syyttäjät kertoivat Helsingin Sanomien kyselyssä menettäneensä luottamuksen Nissiseen. Sitä ei käy ihmetteleminen. Sen sijaan Nissisen oma jääräpäisyys roikkua virassa ihmetyttää.

Raamattu ei määrittele anteeksipyynnön tarvetta otsikoiden määrällä.

Hartikainen on ollut tikunnokassa useamman vuoden ajan viranhoitoon liittyvien epäkohtien takia. Vyyhti on rapauttanut Hartikaisen uskottavuutta merkittävästi.

Laajasalo taas on pyytänyt anteeksi holtitonta rahankäyttöään. Anteeksipyyntö tuli sen jälkeen, kun asiat olivat tulleet julki. Raamattu ei määrittele anteeksipyynnön tarvetta otsikoiden määrällä.

Suomalaiset valitsevat kahden viikon päästä presidenttiä. Valtionjohtoon on vaikea kuvitella moraaliltaan rapaista ihmistä. Suomalaisessa luonteessa oikeudentaju elää varsin juurevana. Kansa haluaa presidentistä myös arvojohtajan, ja hyvä niin.

Siksi myös muualla yhteiskunnassa pitäisi olla selvää, että merkittävät vaikuttajat osaavat käyttää viran suomaa asemaa hyväksyttävällä tavalla.
Joku noheva voisi rakentaa moraali- ja harkintakoneen johtaville viranhaltijoille. Kansalainen pääsisi testaamaan, ovatko johtavan virkamiehen ja oma moraalikäsitys lähellä toisiaan. Koneessa olisi väite: johtavan viranhaltijan pitää vaalia omassa toiminnassaan korkeaa moraalia. Painan painiketta ”täysin samaa mieltä”.

Hartikaiselle, Laajasalolle ja Nissiselle voisi tarjota moraalikoneeseen ylimääräistä väitettä: teidän pitää ymmärtää lähteä. Painan taas painiketta ”täysin samaa mieltä”. Ovatkohan edes miettineet tuon nappulan painamista?

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän sisältöjohtaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet