Päätoimittajalta: Ruumaan sullottuja ihmisiä — Välimeri tuli Saimaalle ja tulee jatkossakin

Salakuljetusyritys Saimaalla. 17 ihmistä sullottuna veneeseen, ja nämä vaikuttavat maksaneen matkastaan.

Tuttu uutinen, mutta ihan oudossa ympäristössä. Vastaavia tapauksista kuulee tuo tuosta, mutta tällä kertaa kyse ei ole Välimerestä. Sen sijaan viranomaiset ottavat aluksen kiinni aluksen Lappeenrannan satamassa. Maailma tulee lähelle.

Ihmisen saa halutessaan piilotettua kovin pieneen tilaan.

Aiemmin vene on ohittanut Saimaan kanavan sulut. Juuri ne, joista leppoista veneilykansa siirtyy kesämaisemia ihastellen Suomen ja Venäjän rajan yli. Joukossa kulkee jokunen teollisuuden kuljetus.

Nyt kolmea venäläistä epäillään kuitenkin laittomaan maahantulon järjestämisestä. Koska kuljetetut oli sullottu ahtaisiin ruumatiloihin, myös pahoinpitelysyyte voi tulla kyseeseen.

Tapaus on poikkeuksellinen. Viranomaisten tietoon ei ole tullut, että tätä vesireittiä pitkin olisi aiemmin yritetty salakuljettaa ihmisiä. Toki se on mahdollista, sillä jokaista alusta ei tutkita perin pohjin.

Maarajoilla salakuljetusyritykset ovat yleisempiä. Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut niitä vuosittain alle kymmenen.

Tuore tapaus menee kuitenkin törkeydessään näiden ohi. Vastaavaa pitää hakea kymmenen vuoden takaa. Silloin matkailuautoon oli kätketty 10 moldovalaista.

Matkan järjestäjät olivat silloin Kreikasta ja Venäjältä. He saivat vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomiot.

Kanavan tapauksen selvittely saattaa kestää vielä pitkään. Rajanviranomaiset haastattelevat nyt 17 ihmisen ja selvittävät muun muassa heidän alkuperäänsä. Monta kysymystä leijuu toistaiseksi ilmassa.

Mistä maahan pyrkijät tulivat? Eurooppalaisia tai venäläisiä he eivät olleet. Tietoa haetaan nyt viranomaisilta Suomen ulkopuolelta. Julkisuuteen ei ole kerrottu, mistä tulijat itse väittävät olevansa.

Tässä kansainvälisessä maailmassa olennaista on, että viranomaisten välinen yhteistyö toimii. Ainakin venäläisten kanssa asennepuoli kuuluu nykypäivänä olevan kunnossa. Ongelma saattaa kuitenkin olla hitaus. Tietojen vaihtoprosessi voi kestää viikkoa.

Entä miksi ihmeessä salakuljettajat nyt valitsivat reitikseen kanavan? Looginen vastaus on, että uusia reittejä haetaan koko ajan. Salakuljetusilmiö ei näytä maailmalla laantumisen merkkejä.

Ihmisiä yritetään salakuljettaa itärajan yli varmasti jatkossakin. Todennäköisesti salakuljettajat myös onnistuvat tässä aika ajoin.

Kaakkois-Suomen alueella Nuijamaalla ja Vaalimaalla seula on tekniikan takia tiukka. Siellä rajavartiostolla on ajoneuvojen läpivalaisulaitteet.

Muilla rajanylityspaikoilla jokaista ajoneuvoa ei tutkita perin pohjin. Yli pääsy on ihan mahdollista. Ainakin yksittäisen ihmisen saa halutessaan piilotettua kovin pieneen tilaan.

@esaimaa.fi | Twitter: @EevaSederholmKirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.