Kolumni: Jokaisen pitäisi osallistua vegaanihaasteeseen — Tai opetella hakemaan lihansa metsästä

Kolumni: Jokaisen pitäisi osallistua vegaanihaasteeseen — Tai opetella hakemaan lihansa metsästä

Jokaisen pitäisi osallistua vegaanihaasteeseen. Ei huolta, vaikka aloitus ei osunut vuodenvaihteeseen. Loppukuu riittää hyvin.

Vegaanihaasteessa on tarkoitus olla kuukausi syömättä eläinkunnan tuotteita. Ajankohtana toimii vaikka tammikuu tipattoman rinnalla.

Kääntäen: Ympäristön tuhoaminen on miehekästä.

Itse tartuin haasteeseen vuosi sitten. Lihan tehotuotantoon liittyvät eettiset ongelmat olivat mielessä, mutta varsinainen syy oli ekologinen. Ihmiskunta ei voi jatkaa nykyistä lihankulutustaan, joten meidän länsimaalaisten on pakko syödä vähemmän lihaa.

Kuukauden jälkeen jatkoin samalla linjalla koko vuoden. Kahta poikkeusta lukuunottamatta vegelinja piti: Kertausharjoituksessa ja Afrikassa oli välillä mahdoton saada vegaaniruokaa.

Tapaninpäivänä uutisoitiin amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan ympäristöystävällisyys mielletään naiselliseksi. Kääntäen: Ympäristön tuhoaminen on miehekästä. Tästä todistaa esimerkiksi amerikkalainen rolling coal -ilmiö, jossa miehet tuunaavat dieselauton savuttamaan mahdollisimman paljon kanssaeläjien kiusaksi.

Vegaanihaasteen tarkoitus on hälventää juuri tällaisia älyttömiä asenteita. Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta.

Siksi haaste pitää ottaa vastaan henkilökohtaisena: Jos syö jokaisella aterialla lihaa, voi kokeilla kasvisruokaa edes kerran. Vegeruokaa saa nykyään useimmista ravintoloista.

Tai miksi ei kokeilisi vaikka koko viikkoa? Peruskasvisruoka on hyvä kompromissi, jos vegaaniruokaan on liian korkea kynnys.

Oma vegaanihaasteeni jatkuu tammikuun loppuun. Sen jälkeen aion palata syömään riistaa ja kotimaista luonnonkalaa.

Kasvisruoka on helpoin tapa syödä ekologisesti, koska se on lähes aina ympäristöystävällisempää kuin lihantuotanto. Läheltä pyydetty riista ja luonnonkala eivät kuitenkaan kärsi tehotuotannon ongelmista. Roskakaloja syömällä voi jopa vähentää vesistöjen ravinnekuormaa.

Jos ihan oikeasti tekee mieli lihaa, on parempi opetella pyytämään se itse.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tuottaja.

Kommentoidut