Jari Lindströmin kolumni: Päättyvä vuosi otti koville omassa elämässä ja politiikassa

Kimmo Seppälä

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ei aio koskaan haastaa Timo Soinia perussuomalaisten puheenjohtajan paikasta. Arkistokuva.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ei aio koskaan haastaa Timo Soinia perussuomalaisten puheenjohtajan paikasta. Arkistokuva.

Vuoden 2017 aikana olen joutunut kohtaamaan suuria haasteita, muutoksia ja ilonkin hetkiä, niin henkilökohtaisessa elämässäni, kuin työssäni. Ei ollut helppoa myöntää itselleen ja julkisesti jaksamisensa rajoja.

Kesän tapahtumat eivät nekään kuittaantuneet pelkällä käden heilautuksella, vaan ravisuttivat hallituksen perustuksia perusteellisesti. Hallituksen toimintakyvyn turvaaminen oli lopulta se tärkein päämäärä, vaikka tämä vaatikin suuren hinnan.

Hallitusohjelma tuottaa tuloksia, ja siksi työn jatkuvuus on tärkeää. Voin nostaa esimerkiksi Kaakon työllisyyden kehittymisen. Kuten ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta voi lukea lokakuun 2017 osalta, Kaakkois-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kuun lopulla 18 229 työtöntä työnhakijaa. Tämä on lähes 3 000 henkilöä vähemmän verrattuna vuoden takaiseen.

Kaakkois-Suomen luvut puhuvat siis hallitusohjelman tuloksellisuuden puolesta.

Erityishuomiona nostaisin nuorten työttömien määrän, joka pieneni 19 prosenttia edellisvuoteen. Pitkäaikaistyöttömiä oli puolestaan 16 prosenttia vähemmän. Työttömistä työnhakijoista oli miehiä 10 065 (55 %) ja naisia 8 164 (45 %). Vuoden 2016 lokakuuhun verrattuna miesten työttömyys laski 15 prosenttia (1 775 henkilöä) ja naisten 13 prosenttia (1 209 henkilöä). Kaiken kukkuraksi työttömien määrä väheni kaikilla koulutusasteilla.

Kaakkois-Suomen luvut puhuvat siis hallitusohjelman tuloksellisuuden puolesta.

Tämä hallitus pyrkii toteuttamaan ne käytännön ratkaisut, joilla Suomen työllisyysaste saadaan nostettua tavoitelukemiin. Kaikki ratkaisut eivät aina nauti suurta innostusta eivätkä saa kiitosta, mutta ikäviäkin päätöksiä on uskallettava tehdä. Työllisyysaste on saatava pitkässä juoksussa lähemmäs 80 prosenttia, jotta raha riittäisi hyvinvointivaltion palvelujen kattamiseen. Tämä ei synny näpertelyllä ja arkailemalla.

Lopuksi haluaisin toivottaa kaikille eteläkarjalalaisille oikein rauhallista joulua ja hyvää vuotta 2018.

Jari Lindström
jari.lindstrom@tem.fi
Kirjoittaja on työministeri ja Sininen tulevaisuus -puolueen 1. varapuheenjohtaja.