Kolumni: Yhden asian aktivistit

Suomeen putkahtelee tiuhaan puolueita.

Feministinen puolue jätti tiistaina puoluehakemuksensa oikeusministeriöön. Aiemmin tänä vuonna puoluerekisteriin on jo lisätty Suomen Eläinoikeuspuolue, Piraattipuolue ja Liberaalipuolue — Vapaus valita, eli entinen viskipuolue.

Eikä tässä vielä kaikki. Paavo Väyrysen Kansalaispuolue saanee puolueaseman tämän vuoden puolella, ja Itsenäisyyspuolue kerää viimeisiä kannattajakortteja kasaan.

Puolueen perustaminen on suht helppoa. Se vaatii vain 5 000 kannattajakorttia ja pienen paperisodan. Aseman vakiinnuttaminen on paljon vaikeampaa.

Puolueita syntyy ja kuolee jatkuvasti. Historia muistaa muun muassa Naisten puolueen, Ihmisyydenpuolueen ja mietiskelystä ammentaneen Luonnonlain puolueen. Näistä Ihmisyydenpuolue tuli tunnetuksi massiivisista rantabailuistaan ja Luonnonlain puolue joogalentoesityksistään.

Menestyksekkäimpiin yrityksiin kuuluu 1990-luvun puolivälissä toiminut Nuorsuomalaiset. Liberaali porvaripuolue sai ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan kaksi kansanedustajaa. Sen suosio kuitenkin hiipui ensimmäisen kauden jälkeen.

Pienpuolueita leimaa usein yhden asian aktivismi. Siinä missä vanha valta ottaa kantaa niin ilmastonmuutokseen kuin talouskriisiinkin, pienpuolue saattaa keskittyä vaatimaan markkaa takaisin.

Lisäksi isot puolueet ovat vakiinnuttaneet asemansa pitkän ajan kuluessa, ja ne nauttivat huomattavaa puoluetukea.

Vallankahvaan ei ole helppo murtautua, mutta uskottavalla ehdokaslistalla ja oikealla ajoituksella onnistuminen on mahdollista.

Jos pienpuolueiden tulevaa vaalimenestystä mitattaisiin mediahuomiolla, vahvoilla olisi Paavo Väyrysen Kansalaispuolue. Läpimurron tiellä on tosin yksi este.

Kun pienpuolueet yleensä ajavat yhtä asiaa, Kansalaispuolue ajaa yhtä miestä.

Tavoitteena vain taitaa puolueen menestyksen sijaan olla perustajan menestys seuraavissa presidentinvaaleissa.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.