Kolumni: Lappeenrannan keskusta tarvitsee vähemmän jättiruukkuja ja enemmän koripallotelineitä sekä Gilmoren tytöt -henkeä

Kai Skyttä

Kolumni: Lappeenrannan keskusta tarvitsee vähemmän jättiruukkuja ja enemmän koripallotelineitä sekä Gilmoren tytöt -henkeä

Jos Lappeenrannan kauppatori olisi laiva, se olisi lastattu niin toispuoleisesti, että alus olisi pahasti kallellaan Oksasenkadun suuntaan.

Torin ja monen muun aukion hukkaneliöille pitää luoda uutta toimintaa ja Gilmoren tytöt -sarjan tunnelmaa.

Keskustan elävöittäminen on iso puheenaihe monessa kaupungissa. Kun keskustat muuttuvat kävelypainotteisiksi, autojen sijaan kaduille kaivataan ihmisiä.

Keinot väen houkutteluun ovat kuitenkin harvassa. Tyypillisesti keskustaa herätellään sijoittamalla sinne kukkaruukkuja ja puistonpenkkejä. Sen jälkeen odotetaan, että yrittäjät ottavat ohjat ja tuovat paikalle kahvikojuja, terasseja tai tapahtumia.

Tähän tapaan on toimittu esimerkiksi Lappeenrannan Marian aukiolla. Aukiolla on runsaasti ruskeita ruukkuja ja puisia penkkejä. Kasvit ja istuimet luovat puitteet viihtymiselle, mutta isoilla asvalttikentillä voisi tehdä muutakin kuin notkua.

Aukion kehittäminen on toki vielä kesken. Jos Valtakadun keskustaosuus päätetään rauhoittaa autoilta, aukiolle soisi tulevan toimintaa. Luistelukenttää on jo ehdotettu, mutta ratkaisu lienee turhan kallis. Alkuun pääsee pienemmällä toimenpiteellä. Nythän penkit ovat sellaisia, että niillä ei voi skeitata. Mitä jos voisikin?

Pienellä pintaremontilla piristyisi myös kauppatori. Lapset leikkivät ja juoksentelevat asvalttiaukiolla jo nyt. Liikkumista voisi tukea pystyttämällä paikalle esimerkiksi pari koripallotelinettä.

Toimivasta elävöittämisestä saatiin esimerkki viime talvena. Paikalliset aktiivit järjestivät Satamatorilla talvitapahtuman, jossa pääsi luistelemaan, leikkimään ja pelailemaan. Vielä illallakin ihmisiä riitti, kun musiikki soi ja lyhtykuja valaisi reittiä Karhusaareen.

Tunnelma oli hetkellisesti kuin Gilmoren tyttöjen kotikaupungissa Stars Hollow’ssa, jossa järjestetetään rieha kaupunkilaisille aina, kun siihen on pienikin syy.

Sataman tapahtuma oli yksittäinen tempaus, mutta se osoitti, että elävyys syntyy tekemällä ja elämää voi olla jopa talvella.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistuottaja.