Kolumni: En enää jaksa olla se, joka järjestää, enkä ole yksin — Hyvä kanssaeläjä, tehtäisiinkö yhdessä vähän?

Kai Skyttä

Kolumni: En enää jaksa olla se, joka järjestää, enkä ole yksin — Hyvä kanssaeläjä, tehtäisiinkö yhdessä vähän?

Kesällä kylät heräävät eloon. On polkuformuloita, musiikkia, urheilua, toreja. Ennen kaikkea on kahvia ja iloisia ihmisiä.

Sitten on niitä, jotka kaiken tämän järjestävät. Yleensä heitä on kourallinen verrattuna siihen, kuinka moni tapahtumasta nautiskelee. Aika usein he myös tapahtuman jälkeen ajattelevat, että ikinä en enää järjestä, en lähde mukaan vaikka kysyttäisiin.

Ja sitten sitä kuitenkin lähtee. Vaikka järjestelyt tuottavat paljon päänvaivaa ja vievät paljon energiaa, on kuitenkin mahtavaa järjestää hyviä juttuja. Ennen kuin tulee se hetki, kun ei enää jaksa olla se, joka järjestää.

Jokin on pielessä, kun kivat jutut uuvuttavat. Olen järjestöaktiivi nykyisessä opiskelukaupungissani Jyväskylässä. Ennen opintoja puuhastelin milloin missäkin hommassa täällä kotiseudullani. Kaikelle sanoin kyllä, koska kaikki olivat niin kivoja juttuja.

Jatko-opintojen alkaessa yritin pitää kalenterin tyhjänä. Sitten lähdin mukaan yhdistykseen ja toiseenkin. Hyviä ja innostavia hommia, jotka viime syksynä muuttuivat ahdistaviksi ja lannistaviksi.

Jokin on pielessä, kun kivat jutut uuvuttavat.

Olin vain uupunut. Tuntui, ettei kukaan muu hoitaisi asioita, joten minun oli velvollisuudentunnoissani pakko.

Ajattelin, ja kuulin myös muilta, että uupumuksestani saan syyttää vain itseäni. Mitäs lupauduin.

Kuulostaa väärältä. Ehkei kuitenkaan pitäisi itseään saati toista syyttää hyvän tekemisestä. Sen sijaan syytän ihan pikkuisen yhteiskuntaa, joka ulkonäkö-, ruokavalio-, liikunta-, vapaa-aika- ja työpaineillaan ajaa meitä olemaan jatkuvasti parempia ihmisiä.

Syyttelyn sijaan keskittyisin kuitenkin ennemmin siihen, että mitä jos tekisin vain pikkuisen. Jos joku toinen tekisi saman verran ja kolmas samoin. Ei olisi aina ne muutamat, jotka uupuvat.

Haaveilen nimittäin siitä, että sitten kun itselläni on kesällä mahdollisuus kierrellä kaikissa mahtavissa tapahtumissa, on myös heitä, jotka niitä jaksavat järjestää.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan ilmiötoimittaja.

Uusimmat uutiset