Päätoimittajalta: Hirvet lisääntyvät muuallakin kuin Luumäellä – Vilkkuvia valoja ja haukkuvia junia kannattaa kokeilla

Eeva Sederholm
Eeva Sederholm

Mitä yhteistä on seuraavilla:

junarata Simpeleen ja Rautjärven välimaastossa 23. tammikuuta;

Vainikkalan Hiivaniementie 23. tammikuuta;

Kuutostie Luumäen ja Kouvolan rajalla 28. tammikuuta;

Joutsenon Rantatie 2. tammikuuta;

Savitaipaleen Tuohikontintie 1. tammikuuta?

Kaikissa näissä sattui hirvikolari. Yhdessä hirvi jäi veturin alle, muut ovat hirven ja henkilöauton törmäyksiä.

Peltiä ruttaantui, ja hirviä menehtyi. Ihmisiä ei yhdessäkään kuollut.

Hirvikolarien määrä Suomessa on viime vuosina kasvanut. Syy on selvä. Hirvet lisääntyvät.

 

Kaikkea kannattaa kokeilla, kun pelissä on ihmishenkiä.

Etelä-Karjalassa hirvistä puhutaan nyt erityisesti Luumäellä. Kuutostien uusimisen jälkeen eläinten reitit ovat olleet sekaisin, ja ne ovat toikkaroineet tavallista enemmän valtaväylällä.

Tilanteen erikoisuus näkyi viikko sitten. Silloin metsästäjät kaatoivat poikkeusluvilla viisi hirveä, vaikka hirvenmetsästysaika ei ole lähimaillakaan. Liikenneonnettomuuksien vaara oli tiedossa.

Talvisin maakunnassa on kaadettu lähinnä lentokentälle päätyneitä hirviä. Niitäkin viimeisten kymmenen vuoden aikana muistiteitojen mukaan vain yksi.

 

Enemmän hirviä, harvemmin luokkaantumisia

Luumäellä metsästäjät toivovat hirville ylikulkua Kuutostien yli. Sitä ei kuitenkaan ole tulossa. Hinta laskettaisiin miljoonissa, eivätkä eläimet välttämättä ottaisi reittiä omakseen.

Nyt toikkaroivien hirvien ongelmaa on ratkottu ylimääräisillä kaatoluvilla, hirvivaarasta varoittavilla liikennemerkeillä sekä alentamalla nopeusrajoituksia. Todennäköisesti uudet hirvisukupolvet löytävät vuosien saatossa uusia reittejä.

 Hirvikolarit ovat ajan kuluessa onneksi muuttuneet aiempaa vaarattomammiksi. Automatkustajien kuolemaan ne johtavat nykyään vain pari kertaa vuodessa, ja loukkaantumistenkin määrä on vähentynyt.

Suurin selittäjä kehitykselle on autojen turvallisuuden parantuminen. Turvatyyny ja auton tukeva rakenne suojaavat, jos kolarointikulma ei satu olemaan pahin mahdollinen.

Silti hirvi on iso eläin. Jos se tulee tuulilasista läpi, hengenlähtö on todennäköistä.

 

Robottiautolla haastetta

Kun robottiauto tulevaisuudessa ajelee Kuutostietä pitkin, sen pitäisi osata väistää aamuhämärässä kaistalle könyävää sarvipäätä.

Insinööreillä riittää vielä kehitystyötä. Ympäristöön sulautuva hahmo pitää havaita riittävän ajoissa ja jarruttaa pehmeästi.

Toistaiseksi turvallisuus kuuluu tien ylläpitäjän, kaatolupien myöntäjän ja ratin takana istuvan ihmisen vastuulle.

Parikkalan Koitsanlahdessa hirvivaaraa korostettiin jouluviikoilla lisäämällä hirvivaara-liikennemerkkeihin vilkkuvat valot. Japanissa suunnitellaan, että eläimiä karkotetaan junaradoilta soittamalla junien kovaäänisistä koiran haukuntaa.

Kaikkea kannattaa kokeilla, kun pelissä on ihmishenkiä.  

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.