Kolumni: Onko ulkonäöstä lupa huomautella?

Sinun täytyy sitten jatkossa unohtaa bikinit ja pitää vain kokouimapukuja, tokaisi lääkäri minulle.

Olin 12-vuotias ja makasin vatsa paljaana lavitsalla. Lääkäri oli juuri poistanut minulta tikit umpilisäkeleikkauksen jäljiltä. Hän oli ilmeisesti sitä mieltä, että vatsassani oleva pieni arpi oli niin karmea kauneusvirhe, ettei sitä sovi esitellä maailmalle. Terveisiä kyseiselle lääkärille: en ole luopunut bikineistä vieläkään, vaikka vatsaan on arven lisäksi tullut muitakin elämän merkkejä.

En ole kenelläkään naisella nähnyt noin rumaa tukkaa.

— En ole kenelläkään naisella nähnyt noin rumaa tukkaa kuin sinulla, paukautti keski-ikäinen mies, kun parikymppisenä seisoin kesätyössä konditorian tiskin takana.

Minulla oli varsin lyhyt kesätukka. Ei ehkä naisellisin mahdollinen kampaus, mutta sopi mielestäni sekä kasvonpiirteisiini että persoonallisuuteeni. Terveisiä kyseiselle miehelle: leikkasin samanlaisen kesätukan myös seuraavana kesänä. Ja sitä seuraavana.

Arvesta puhuminen ja kampauksen haukkuminen olivat varsin kevyitä ulkonäköön liittyviä kommentteja. Ne eivät aikoinaan aiheuttaneet minulle ahdistusta, mutta putkahtavat vieläkin ajoittain mieleen.

Viimeksi muistin lääkärin ja miehen puheet pari viikkoa sitten, kun katselin televisiosta lihavuuskeskustelua. Järkytyin kuullessani, millaisia kommentteja ylipainoiset ihmiset ovat saaneet tuntemattomilta ihmisiltä vaikkapa ruokakaupassa asioidessaan. Selän takana ja jopa päin naamaa isketään persoonan ytimeen. Seuraukset voivat olla dramaattiset.

Sama tyyli on vallalla nettikeskusteluissa. Joskus on varmaankin kyse ajattelemattomuudesta, toisinaan silkasta ilkeydestä. Ei nimittäin millään voi maailmassa olla niin paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä haukkumisen satuttavan.

En tiedä, tarvitaanko tapakoulutusta vai empatiavalmennusta. Jotain kuitenkin, että osaamme olla ihmisiksi.

Kirjoittaja on uutistuottaja Kaakon Viestinnässä.

Riina Lehtoranta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat