Kolumni: Pääsin yliopistoon valmennuskurssin kautta ja jonkun muun kustannuksella, mutta yo-kokeen korostaminen tuskin parantaa tilannetta

Kai Skyttä, bb00d91b-dcaa-41df-aad3-f3fa1b9ee5a6

Kolumni: Pääsin yliopistoon valmennuskurssin kautta ja jonkun muun kustannuksella, mutta yo-kokeen korostaminen tuskin parantaa tilannetta

Pääsykokeet pelastivat minut syrjäytymisputkelta. Lukioikäisenä en ollut riittävän kypsä pärjäämään ylioppilaskokeissa. Tarvitsin varusmiespalveluksen ja yhden työskentelyuoden verran henkistä kasvua korkeakoulupaikan kotiuttamiseen. Ja valmennuskurssin.

Siksi olen seurannut kauhulla korkeakoulujen valintauudistusta. Pystyn samaistumaan lukioikäisen asemaan, sillä muistan millaista oli, kun nettipelit kiinnostivat opiskelua enemmän. Olisi liian karua, jos sen vuoksi edessä ei olisi ollut minkäänlaista tulevaisuutta.

Oma pääsyni korkeakouluun oli aikanaan pois joltain toiselta

Ihmettelen myös pitkän matematiikan korostamista kaikille korkeakouluun mieliville. Pistetytysmalleissa pitkän matematiikan laudatur takaa aina parhaat asemat. Myös hyvin suoritettu fysiikka tuo huippupisteet.

Taustalla voi olla vilpitön halu kannustaa tulevaisuuden insinöörejä ja koodareita, niitä korkeakoulutettuja asiantuntijoita joita Suomi globaaleilla kilpailumarkkinoilla tarvitsee. Itsekin uskon että Suomen paras mahdollisuus pärjätä tulevaisuudessa on luoda jonkinlainen teknoutopia.

Kyynisenä ihmisenä en voi välttyä ajatukselta, että keskusta—kokoomus -vetoinen hallitus haluaa heikentää viheliäisten humanistien arvoa korkeakoulumaailmassa. Ehkä sille olisi helpompaa, jos politiikkaakin tehtäisiin enemmän numeroiden pohjalta?

Toki oma suhtautumiseni uudistukseen on ongelmallinen. Pääsyni korkeakouluun oli aikanaan pois joltain toiselta. Ehkä tämä henkilö pärjäsi minua paremmin ylioppilaskokeessa ja olisi siten ansainnut paikkani?

On silti vaikea uskoa, että koko elämää määrittävän suorituksen siirtäminen yhä nuorempien harteille lisää tasa-arvoa. Ne lukiolaiset, joiden vanhemmilla on aikaa ja varaa tarjota tukea, ovat entistä paremmassa asemassa. Niillä nuorilla, jotka eivät saa apua kotoaan, ei ole juurikaan mahdollisuuksia.

Siksi pitää tarjota koko joukko takaportteja ja toisia mahdollisuuksia. Muuten joudutaan miettimän loppusijoituspaikat koko joukolle parikymppisiä, joilla ei ole tulevaisuutta.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan ilmiötuottaja.