Kolumni: Digitalisaation myllertäessä koulumaailmaa ei tule unohtaa vuorovaikutuksen voimaa — Se voi parhaimmillaan olla korvaamaton

Kai Skyttä

Kolumni: Digitalisaation myllertäessä koulumaailmaa ei tule unohtaa vuorovaikutuksen voimaa — Se voi parhaimmillaan olla korvaamaton

Muistan yhä ensikosketukseni tietotekniikkaan peruskoulussa. Atk-tunnilla vastaan tuijotti musta näyttöruutu, jonka vasemmassa yläkulmassa luki C:\.

Myöhemmin opiskeluvuosina ammattikorkeakoulun verkkokursseista kertyi opintopisteitä kiitettävästi. Moodle-oppimisympäristön polut tulivat tutuksi, kun tehtäviä palauteltiin toisinaan yön pikkutunneille saakka. Eräissä vuosikurssin illanistujaisissa Kirkan klassikkobiisi saikin uuden sanoituksen, jonka kertosäe kuului: ”Moodlessa ollaan vaan ja hengaillaan, ei mennä nukkumaan.”

Viime vuosina koulujen digitalisaatio on edennyt harppauksin. Älylaitteiden käyttö opetuksessa on jo monissa alakouluissa arkipäivää.
Perinteisten kalvosulkeisten rinnalle on tullut uusia, erilaisia ja tervetulleita tapoja oppia. Digiteknologia on tehnyt opetuksesta aiempaa monipuolisempaa ja samalla mahdollistanut luokan fyysisten rajojen hälventämisen.

Teknologian yleistyminen opetuksessa on herättänyt myös soraääniä — toisinaan oppilaidenkin taholta.
Helsingin Sanomien mielipidesivuilla (31.8.) lukiolainen kirjoitti turhautuneensa siihen, kuinka joissakin oppiaineista käy vain digikirja. Samalla hän totesi jatkuvan työskentelyn koneella olevan väsyttävää: ”On hassua, että samat opettajat, jotka varoittavat ruutuajan vaaroista, haluavat teettää vain digitehtäviä. Kaipaan opetusta, tarinoita ja läsnäoloa.”

Kyse ei ollut vain uuden asian oppimisesta, vaan jostain enemmän.

Kouluvuosilta eräät mieleenpainuvimmat muistoni liittyvät hyviin opettajiin. He vaikuttivat tiedoillaan, taidoillaan ja persoonallaan siihen, että oppitunneilta saattoi poistua tiedonjanoisena ja inspiroituneena. Silloin kyse ei ollut vain uuden asian oppimisesta, vaan jostain enemmän.
Digitalisaation myllertäessä koulumaailmaa ei tulisi unohtaa vuorovaikutuksen voimaa. Se voi parhaimmillaan olla korvaamaton.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset