Kolumni: Imatralta on lähtenyt Lappeenrantaan niin paljon palveluita, että naapurikaupunki voisi antaa Imatralle erään maapalan 70-vuotislahjaksi

Kai Skyttä

Kolumni: Imatralta on lähtenyt Lappeenrantaan niin paljon palveluita, että naapurikaupunki voisi antaa Imatralle erään maapalan 70-vuotislahjaksi

Etelä-Karjalan lukiolaisista suurin aikoo karistaa maakunnan tomut jaloistaan, kun valkolakki on hankittu. Monikaan ei suunnittele asuvansa täällä rajan pinnassa vuonna 2032.

Tämä selvisi pari viikkoa sitten tehdystä kyselystä. Eihän se nyt varsinainen uutispommi ole. Aivan sama tulos olisi saatu 30 vuotta sitten, jos sen ajan lukiolaisilta olisi asiaa kysytty.

Etelän suunta vetää, kun nuoret hahmottelevat tulevaisuuttaan kartalle.

Sen verran on tilanne muuttunut 30 vuodessa, että junalla pääsee Helsinkiin puolet nopeammin ja Kuutostiehenkin on tullut kaistoja lisää.

Imatralla oli vielä 1980-luvulla kolme lukiota, nyt enää yksi. Tekut ja kauppikset ovat historiaa ja ammattikorkean rippeitäkin viedään Vuoksen varrelta naapurikaupunkiin.

Jostain ne opettajat, papit, insinöörit ja lääkärit on duunarikaupunki Imatra kuitenkin aina saanut. Jos oman kylän koulutetuista paluumuuttajista ei ole reserviä riittänyt, on pestattu junantuomia.

Viime vuosina Imatralle on palkattu Lappeenrannasta niin paljon johtavia virkamiehiä, että pikkubussi kävisi jo ahtaaksi, jos kaikki kulkisivat samalla kyydillä Kuutostietä Mansikkalaan.

Palvelut sen sijaa matkaavat toiseen suuntaan. Verovirasto on jo siirtynyt, putkakin vietiin ja käräjäoikeus lähtee kohta

Jotain olisi hyvä saada jo kaiken menetetyn tilalle. Ystävyyden, yhteistyön ja avunannon nimissä Lappeenranta voisi antaa Imatralle 70-vuotislahjaksi vaikka jonkin maapalan.

Korvenkylän, Rauhan ja Tiurun alueen liittämistä Imatraan pohdittiin vakavasti, kun kauppalaa parsittiin kasaan vuonna 1948 Ruokolahden, Joutsenon ja sodan repimän Jääsken alueista.

Nyt tilanteen voisi korjata. Imatran ihmeiden tuoreessa luettelossa mainitaankin jo kolmen kylpylän keskittymä, josta tosin yksi on vielä Lappeenrannan puolella Rauhassa. Hyvin joutaisivat Imatran puolelle myös Ahola ja Aholan kesäteatteri.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat