Päätoimittajalta: Mobiiliteini viihtyy kotona, mutta masentuu

Tyttären päiväkotikaveri on luvannut tulla hakemaan hänet yöllä. Salaa. Moottoripyörällä. He aikovat ajaa ostamaan karkkia, jätskiä, sipsejä ja pääsiäismunia.

Mahtava suunnitelma. Päähän hiipii ainoastaan yksi kysymys. Miksi minulle ei koskaan tapahdu mitään yhtä jännittävää?

Kasvokkaiskohtaamiset muiden ihmisten kanssa lisäävät onnellisuutta.

Todellisuudessa lasten mielikuvitussuunnitelma hymyilyttää. Huvittunut kysymykseni jää kuitenkin roikkumaan ilmaan. Synkänpuhuvina pilvinä se takertuu taivaalle piinaamaan. Miksi minulle ei koskaan tapahdu mitään jännittävää?

Harva varmaan kadehtii lapsen satumaailmaa. Sen sijaan sosiaalisen median maailma saattaa ahdistaa. Siellä joku viettää aina elämänsä parasta päivää, mahtavia juhlia tai ihanaa elokuvailtaa.

Erityisesti kysymys tuntuu piinaavan nykyisiä teini-ikäisiä. Siksi sen äärelle pysähtyminen on yhteiskunnallisesti tärkeää.

Amerikkalainen professori Jean Twenge on tutkinut sitä, miten älypuhelimet ovat muuttaneet nuorten ajankäyttöä ja ajattelutapaa. Hänen mukaansa nykyteinin maailma poikkeaa täysin edeltävistä sukupolvista.

Mobiiliympäristössä eläminen on tehnyt nykyisistä finninaamoista edeltäjiään kiltimpiä. Esimerkiksi 1970-luvun teineille oli tyypillistä etsiä itsenäisyyttä jo varhain tupakoinnista, alkoholista, seurustelusta ja seksistä. Nyt kapinointiin riittää aikuisviihdesivustolle hakeutuminen.

Mopo oli aiemmin pääsylippu vapauteen, nyt maailma aukeaa oman huoneen pimeydessä.

Mobiiliteinin elämä on monin tavoin parempaa kuin aiempien sukupolvien. Teiniraskauksien määrä on vähentynyt ja tupakoimattomuus pitää terveempänä.

Vanhemmillakin on helpompaa. Mieluummin sitä repii teiniään todellisuuteen pitkäksi venyneen pelimaratonin jäljiltä kuin hakee tätä kotiin vatsahuuhtelusta sen jälkeen.

Ei juhliminen toki ole kokonaan pois muodista, mutta sekin linkittyy älymaailmaan. Supersuositun nuorisosarjan Skamin käsikirjoittaja-ohjaaja Julie Andem kuvasi aihetta osuvasti Helsingin Sanomissa.

Jos keski-ikäinen Andem ikätovereineen käytti aikanaan seksiä saadakseen rakkautta, nykyteinit käyttävät seksiä päästäkseen hienoihin bileisiin. Siellä otetuilla kuvilla näytetään, miten suosittuja ollaan.

Yksi asia on selvästi aiempaa huonommin. Mitä enemmän nuori käyttää aikaa ruudun tuijottamiseen, sitä todennäköisemmin hän tuntee itsensä onnettomaksi. Masennuksen vaara kasvaa ruutuajan myötä.

Kuulostaa loogiselta. Parhaillaankin joku postaa Instagramiin selfietä moottoripyörän takaritsiltä kulmakunnan komeimman pojan takaa. Ihmekös tuo, jos katsoja kysyy, miksei minulle käy koskaan mitään yhtä jännää.

Ongelmaan on onneksi ratkaisu. Kasvokkaiskohtaamiset muiden ihmisten kanssa lisäävät onnellisuutta. Tämä on olennainen huomio. Sen avulla tulevat finninaamamme selviävät uudessa maailmassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.