Päätoimittajalta: Lappeenrannan Raatihuone ansaitsee ilmaa ympärilleen – Jos arkkitehtien ehdotuksista on vaikea valita, yksi kantava ajatus auttaa

Kai Skyttä, 22f22436-29a9-4351-b00f-ad68062f70c7

Päätoimittajalta: Lappeenrannan Raatihuone ansaitsee ilmaa ympärilleen – Jos arkkitehtien ehdotuksista on vaikea valita, yksi kantava ajatus auttaa

Kaukana ovat ajat, jolloin Alvar Aalto Imatraa suunnitteli. Kaupungin kolmen keskustan piti kasvaa yhteen, kun kaupunkilaiset kilvan sikiävät keskenään ja putkauttelevat uusia, potria veronmaksajia. Toisin kävi.

Kasvun kauden jälkeen Suomen asukasmäärä kääntyi laskuun. Niin myös Etelä-Karjalassa. Edelleen Imatralla mietitään, missä keskusta sijaitsee, kun ne välit eivät täyttyneetkään.

Lappeenrannassa rakenne on tiiviimpi, mutta samaa pohdintaa käydään täälläkin. Onko keskusta kesällä kenties satamassa, syksyllä Marian kirkossa ja talvella Isossa-Kristiinassa ja keväällä torilla?

Kaupunkien keskustat ovat taas nosteessa. Paikkakuntien elinvoimaa mitataan sillä, onko keskustassa muutakin kuin kaksi katua ristissä. Asumisrakentaminen keskustassa houkuttelee.

Lappeenrannassa tehdään aiheesta parhaillaan isoja ratkaisuja. Keskustaa kaavoitetaan uusiksi joka kulmalta. Nyt ratkaistaan, elääkö ja hengittääkö kaupungin ydin tulevaisuudessa muuallakin kuin kauppakeskuksen käytävillä.

Parhaimmillaan on käynnissä yleisöäänestys siitä, millainen pytinki voisi syntyä historiallisen Raatihuoneen viereen.

Arkkitehtien havainnekuvista näkee hyvin, miten upea paikka on kyseessä.

Kaupungilta on hyvä idea kysyä tästä kuntalaisten mielipidettä. Se ei toki ole mikään tieteellinen tutkimus, jonka vastaajat olisivat kattava otos paikkakunnan tulevia veronmaksajia.

Puolustajia tuskin olisi, jos äänestys koskisi sitä, pitäisikö vanha seurakuntatalo säilyttää. Arkkitehtien havainnekuvista näkee hyvin, miten upea paikka on kyseessä. Parhaimmillaan keltaisen Raatihuoneen ympäristö nousee uuteen loistoon.

Voittajasta tehdään päätöksiä tammikuussa.

Raatihuoneen kortteliin pätee sama kuin muuhunkin keskustan kaavoitukseen. Tärkein tavoite on saada kaupunki elämään ja hengittämään.

Laatikkomaisten muurien aika on ohi. Toisaalta ei kannata yrittää tavoitella historiallisen Raatihuoneen sievyyttä, ja Rauhan alueella on nähty, että sveitsiläistyyppiset harjakatot ovat aika kaukana suomalaisesta mielenmaisemasta.

Yksi kantava ajatus valitsijoiden kannattaa pitää mielessä. Lappeenranta haluaa olla vihreä kaupunki. Sen pitää näkyä myös kaavoituksesta aina rakennusmateriaaleihin.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan päätoimittaja.

Luetuimmat