Kolumni: Imatra julistautui kansallisihmeeksi, ja pahimmassa tapauksessa se heikentää uskoa ihmeisiin

Kai Skyttä

Kolumni: Imatra julistautui kansallisihmeeksi, ja pahimmassa tapauksessa se heikentää uskoa ihmeisiin

"SaiPa, SaiPa, tää on SaiPa, yksi idän ihmeistä."  Nyt ihmeitä on myös toinen, nimittäin Imatra. Ainakin, jos uskomme kaupungin ylintä johtoa.

Imatran kaupunki järjesti keskiviikkona mediatempauksen. Kaupungin silmäätekevät lähtivät Helsinkiin pitämään tiedotustilaisuutta. Ennakkotietojen mukaan luvassa oli uutisentynkää.

Miksi ihmeessä Imatraa brändätään Helsingissä eikä tapahtumapaikalla eli Imatralla?

Iltapäivällä uutista tosiaan pukkasi. Imatra oli julistautunut pääkaupungissa kansallisihmeeksi. Käytännössä julistus tarkoittaa juuri sitä, miltä se kuulostaa. Ei oikein mitään.

Imatran kansallisihme-puhe on Etelä-Karjalan ulkopuolelle suunnattua brändityötä. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Kunnat tehtailevat sloganeja erottuakseen muista ja jäädäkseen ihmisten mieleen. Se on varmasti järkevää toimintaa. Onhan jokainen uuden asukkaan tai matkailijan tuoma euro etenkin pienille kunnille arvokas. Niiden eurojen eteen täytyy tehdä töitä.

Kovasta yrittämisestä näytti mallia esimerkiksi Savitaipale runsas vuosi sitten. Kunta oli maksanut ulkopuoliselle konsulttiyritykselle uudesta Sydämellä, sovussa ja sisulla -brändistä. Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni vielä muistaa tuon tunnuslauseen ilman Googlen apua.

Siinä missä Savitaipaleen brändi on varsin mieleenpainumaton, Imatran julistautumisessa on yliyrittämisen tuntu.

Miksi ihmeessä Imatraa brändätään Helsingissä eikä tapahtumapaikalla eli Imatralla? Ja miksi kaupungille on keksitty keinotekoinen kansallisihme-iskusana, vaikka Imatra voisi ammentaa tunnuslauseita kaupungin olemassaolevista vahvuuksista, kuten vaikka siitä koskesta?

Tarkoituksellisen liioittelun teho jää nyt nähtäväksi. Keino voi toimia julkisuustemppuna, tai sitten se heikentää uskoa ihmeisiin.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistuottaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet