Kolumni: Voisiko Lappeenrantaan saada lisää höntsäjoukkueita niille, jotka eivät halua urheilla kilpatasolla?

Kai Skyttä

Kolumni: Voisiko Lappeenrantaan saada lisää höntsäjoukkueita niille, jotka eivät halua urheilla kilpatasolla?

Lappeenrannassa on hyvät mahdollisuudet harrastaa monia urheilulajeja. Valittavana on kaikkea tanssista jalkapalloon ja jääkiekosta suunnistukseen. Tasaisesti uudetkin urheilun muodot saavat paikkansa lajien kirjossa.

Pitää kuitenkin ymmärtää, että kaikki eivät halua urheilulta samaa. Toiset haluavat tietenkin kehittyä, koetella henkisiä ja fyysisiä rajojaan ja nousta huipulle. Se ei tietenkään ole pahaksi. Kilpatasoisia joukkueita Lappeenrannassa on lähes kaikille lajeille.

Jotkut taas haluavat vain nauttia lajista, ottaa rennosti tai pitää yllä peruskuntoa. Monissa lajeissa, varsinkin joukkuepeleissä, ei vain ole eritasoisia joukkueita saman ikäisille. Huvin vuoksi pelaavat tai harjoittelevat harrastelijat saatetaan tiputtaa heitä nuorempien joukkueeseen. Tämä johtaa siihen, että urheiluhullut saavat pelata omaa tahtiaan valmentajan ohjatessa vieressä, kun taas muut eivät saa ollenkaan haluamansa tasoista valmennusta tai mahdollisuutta pelata.

Monet nuoret minunkin ystäväpiiristäni ovat lopettaneet itselleen mieleisen lajin pelkästään siitä syystä, että urheilu menee liian vakavaksi ja harjoitukset alkavat tuntua pakkopuurolta. Näiden nuorten kunto saattaa tippua säännöllisten harjoitusten loputtua ja into koko urheilua kohtaan lopahtaa. Itsekin pelasin ennen koripalloa pitkään, kunnes aloin kyllästyä liikaan harjoitteluun ja vakavuuteen. Silloin ne minua taitavammat joukkuelaiset jatkoivat kehittymistä ja saivat peliaikaa, kun itse jouduin istumaat sivussa peleissä.

Minun mielestäni Lappeenrantaan tarvittaisiin eri lajeihin kovatasoisten kisajoukkueiden rinnalle uusia, rennompia ”höntsäjoukkueita” niille, jotka urheilevat ihan vain huvin vuoksi. Kun kyse on urheilusta, ei ainoina vaihtoehtoina saisi olla SM-tason pelaaminen ja/tai liikkumatta jättäminen. Rennot harrastelujoukkueet olisivat oiva välimuoto näille kahdelle.

SYKE sataan on kaupungilta hyvä alku ei-tavoitteelliseen urheiluun. Yhä uudet seurat voisivat liittyä hankkeeseen tai ottaa siitä mallia omaan toimintaansa.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tet-harjoittelija.