Kolumni: Syksyn omenasaldo on miinuksella, mutta ei haittaa

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, sanotaan. Tänä syksynä omenasaldo on ollut miinuksella, niitä ei oikein ole saatavilla. Kaupasta tietysti, mutta yleensä syksyisin on ollut pikemminkin yli- kuin alitarjontaa lähipiiristä.

Ongelma juontaa 11 vuoden takaiseen lokakuun lopun lumimyrskyyn. Tuolloin kotipihan vanha omenapuu murtui lumitaakan alla ja repesi kahtia. Se oli koko puun menoa. Toinen pystyyn jäänyt puu tuottaa kyllä toisinaan omenia, mutta alkusyksyn syöntiomenaksi ei muuten mainiota Antonovkaa voi parhaalla tahdollakaan sanoa.

Kyllä minä jonkun teistä vielä kesytän ja pihaani juurrutan.

Kuluneena vuosikymmenenä on omenapuukantaa yritetty pihallemme lisätä. On kokeiltu ainakin Juusoa ja Pirjaa. Viimeisin yritys oli lapsuuden suosikkilajike Valkeakuulas. Se ehti tuottaa yhtenä kesänä kaksi omenaa ja toisena kymmenkunta. Viime kesänä ei enää tullut edes kukkia, puhjenneet lehdetkin kurtistuivat kuiviksi.

Omasta omenattomuudesta ei ole ollut niin suurta haittaa, kun lähisuvulla ongelma on ollut yleensä päin vastainen: Omenoita on puut ja puun aluset väärällään, ja aina niitä on riittänyt kassikaupalla meillekin. Oikeastaan melkein harmiksi asti.

Puutarhaomenat kulhossa sisällä keräävät ympärilleen sellaisen parven banaanikärpäsiä, että niitä saa olla sylkemässä kahvimukistaan vielä joulupöydässäkin. Pienehkön omenan syöminen ei pidä nälkää, vaan niitä on rouskutettava monta peräkkäin. Tämän seurauksena biojäteastia saa ähkyn omenankannoista, ja sitä pitää olla yhtenään kiikuttamassa kompostoriin. Kaikki herkulliset omenapiirakkareseptit on tietysti myös kokeiltava joka vuosi sesonkiaikaan ja vyötärönympärys sen kun kasvaa.

Sähköpostiin tupsahti äsken Puutarhaliiton tiedote: Syksy on parasta istutusaikaa. Omenatarhuri minussa innostui taas: Huhuu Vuokko, Maikki ja Petteri — tai miten olisi kansainvälisempi Grenman tai Afrodita? Kyllä minä jonkun teistä vielä kesytän ja pihaani juurrutan.

Sitä odotellessa kiitos työkavereille. Omenapiirakasta ei ole tarvinnut olla paitsi tänäkään syksynä.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tuottaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.