Päätoimittajalta: Taas on eliittiä ja lämpöpumppuja muistettu ja muut unohdettu – Lue juhlaviikon uutiskooste

Päätoimittajalta: Taas on eliittiä ja lämpöpumppuja muistettu ja muut unohdettu – Lue juhlaviikon uutiskooste

Menikö Suomen juhlaviikko ohi? Ei hätää. Tässä uutisviikko kaakkoissuomalaisten silmälasien läpi katsottuna. Kansanluonteeseemme nojaten kaikkeen ei tietenkään voi olla tyytyväinen.

1. Laulua ja muuta ääntä

Lappeenrannassa pyyhittiin silmäkulmia, kun jokunen tuhat ihmistä pakkautui sankarihautausmaalle kunnioittamaan sodassa kaatuneiden muistoa. Tilaisuus oli varmasti Suomen vaikuttavin.

Se vaati kuitenkin voimia niin kunniavartioon osallistuneilta vapaaehtoisilta kuin yleisöltäkin. Ainakin yksi seisojista pökertyi ennen seppeleenlaskua, eikä ihme – seisomista riitti.

Yleisö puolestaan pinnisteli kuullakseen edes hitusen juhlapuhetta, koska äänentoisto jäi kuiskauksen tasolle. Onneksi yli lentäneiden Hornettien humahdus teki vaikutuksen.

Seuraaviin juhliin esitän henkilökohtaisesti seuraavan ohjelmaidean. Joku yhteislaulutyyppinen musiikkinumero kuten Maamme-laulu kannattaa ehdottomasti kajauttaa, kun paikalle kerääntyy tuhatpäin ihmisiä ja yhteishenki odottaa vain pääsevänsä ulos pullosta.

Tätä ideaa saa kernaasti käyttää jo ennen kaksisataavuotisjuhliakin.

 

2. Valoa ja tulitusta

Vuoksi valaistiin huikean siniseksi, ja Kilpisjärvellä Saana kylpi juhlavalasituksessaan maailman tietoisuuteen. Niagaran putouksetkin virtasivat sinivalkoisiksi valaistuina kesyttöminä luonnonvoimina.

Lappeenrannassa energialaitos puolestaan lisäsi kolme sinistä kalvoa kolmeen valaisimeen. Lopputulos oli jotain huomaamattoman ja violetin välimaastossa. Ensi kerralla sitten vähän reteämmin, eikös?

Kohta meiltä viedään kai äitiyspakkaukset, terveyskeskukset, eläkekertymät, peruskoulujen numeroarvostelu ja kesämökin langaton verkko.

Ja vielä yksi asia: 150-vuotisjuhlissa sen ilotulituksen voisi Lappeenrannassa säästää kaupallisen joulunavauspäivän sijaan sinne itsenäisyyspäivään.

Imatralla tulituksen päivä oli hyvä, mutta sen kohdistusta voisi viilata niin, että Vuoksen varrelle pakkautunut kansa näkisi.

 

3. Tekstiviestejä

Turkulaisen Markku Heikkilän kesämökin lämpöpumpun etäohjauslaite sai valtioneuvoston kanslialta itsenäisyyspäivän onnitteluviestin. Matti Meikäläinen Lappeenrannan Lavolasta jäi ilman.

Suomi 100 -juhlaorganisaatiolle tulvi vihaista palautetta, kun aikuiset ihmiset kokivat tulleensa syrjityiksi. Taas on eliittiä ja lämpöpumppuja muistettu ja muut unohdettu!

Ymmärtäähän tuon. Kyllä ovat edeltävät sukupolvet meille taistelleet oikeuden tekstiviestien saamiseen ja lähettämiseen, eikä sitäkään vähää saada.

Mitä seuraavaksi? Kohta meiltä viedään kai äitiyspakkaukset, terveyskeskukset, eläkekertymät, peruskoulujen numeroarvostelu ja kesämökin langaton verkko.

 

4. Kohteliaisuutta

Viikon kohokohta oli tietysti se, kun presidentti Sauli Niinistö nosti savitaipalelaisen satavuotiaan Arvo Pusan kävelykepin. Tämä tapahtui Linnan juhlien kättelytilanteessa.

Yksityiskohta nousi suomalaisuuden symboliksi. Tosin avoimeksi jäi, miten muuten tilanne olisi voinut mennä. Olisiko Italiassa Berlusconin adjutantti tullut hoitamaan homman kotiin vai veteraani jätetty oman onnensa nojaan?

 

Huh, huh, mikä viikko. Tämän jälkeen on hyvä vetäytyä talviunille odottamaan Korvatunturin partanaaman vierailua.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut