Kolumni: Miten olisi pieni kaupunkiloma Pietarissa? — No ei todellakaan.

Kolumni: Miten olisi pieni kaupunkiloma Pietarissa? — No ei todellakaan.

Sinne en ainakaan lähde! Usein kuultua, mutta outoa puhetta matkakohteesta, jonne on helppo mennä, jossa on loputtomasti nähtävää, jossa voi viettää tasokkaan loman edullisesti ja nauttia upeista ruokaelämyksistä.

Kyse on tietysti, mistäpä muustakaan, kuin Venäjästä. Maahan meneminen tuntuu jakavan mielipiteet yhtä tehokkaasti kuin sieltä tulevat.

On hämmentävää, kuinka moni ahkera matkailija ei ole käynyt Venäjällä. Ruotsi ja Viro ovat peruskauraa, mutta jo sanan Venäjä heittäminen lomakeskusteluun sähköistää ilmapiirin. Jokaisella on mielipide, ja into sanoa se ääneen vaihtelee nollasta sataan.

Jo sanan Venäjä heittäminen lomakeskusteluun sähköistää ilmapiirin.

Miksi Venäjä hiertää jopa harmittomissa lomasuunnitelmissa? Yksi syy tuntuu olevan faktantarkastajia kestämätön lokakampanjoiva puheenparsi. Sen käyttäjät valistavat asiantuntijan äänellä muun muassa itämatkailun loputtomista riskeistä. Siellä kun tulee ryöstetyksi ja hakatuksi, ja jos ei tule, niin hotellissa on luteita ja ruoka pahaa. Kertoja itse ei toki ole käynyt Venäjällä eikä mene.

Todellisuudessa ulkoministeriö ohjeistaa Venäjän-matkailijoita niin kuin useimpiin maihin menijöitä: noudata tavanomaista varovaisuutta. Majoitukselta ja ruualta saa halutessaan pienemmällä rahalla korkeampaa tasoa kuin kotimaassa.

Osa totaalikieltäytyjistä pelaa politiikkakortin. He eivät matkusta sellaiseen paikkaan, eikä Putinin maille. Jostain syystä vastaavat hallinnon mätäpaiseet eivät haittaa lomailua esimerkiksi Thaimaassa tai Turkissa.

Soppaa sekoittaa vielä joukko, joka suhtautuu Venäjään nuivasti, mutta ramppaa siellä jatkuvasti. Itänaapurin pahuus jotenkin unohtuu polttoaineen litrahinnan rinnalla.

Venäjä on upea matkailumaa, jossa kannattaa katsoa bensapumppua pitemmälle, sillä jokaiselle on varmasti jotakin. Myös omat ärtymyksenaiheensa, niin kuin joka maassa.

Venäjä ansaitsee paikan yhtenä matkakohteena muiden joukossa. Sillä jokaisen tulisi itse päättää, lähteekö sinne vai ei, eikä se valinta ole keneltäkään pois.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja.

Etti Kantola

Luetuimmat