Kolumni: Jan Vapaavuori on väärässä — surkeinkin syrjänperä voi nousta globaaliksi menestystarinaksi, jos sukuun naituja vävyjä ja miniöitä kuunnellaan

9c4edd40-ab7b-40a0-a226-0bbdc68b0183

Turhaan olemme uskoneet tilastoja — sinä, minä ja Jan Vapaavuori. Maaseutu ei kuole sittenkään.

Turhaan on istuttu sähköttömän tuvan penkillä katse pimeään nurkkaan päin. Ovi ulos valoon on ollut koko ajan auki.

Turhaan on keskitytty niihin, jotka ovat lähteneet. Sitähän tässä pitäisi seurata, mitä jäljelle jääneet tekevät.

Maaseutututkimukseen erikoistuneen professori Sami Kurjen haastattelu oli inspiroivin kohtaaminen pitkiin aikoihin. Kurki ei voivotellut, vaan antoi toivoa surkeimmallekin syrjänperälle.

Hänen mukaansa globaalit menestysmahdollisuudet muistuttavat radioaaltoja, joita on kaikkialla. Niiden tavoittamiseen tarvitaan vain oikeanlaista vastaanotinta.

Kun näiden aaltojen aistimisen herkkyys yhdistyy lahjakkuuteen ja ahkeruuteen, voi tapahtua suuria. Sijainnilla ei ole merkitystä.

Kaupunkitutkijoiden mielestä Piilaakson tapaisia pöhinäpesäkkeitä syntyy vain silloin, kun riittävän monet lahjakkaat aivot kohtaavat samassa kaupungissa.. Maaseutututkimuksessa yhden ihmisen innostus leviää ympäristöön kuin renkaat vedessä.

Maakunnan sinkkuyrittäjät kannatta lähettää puolisonhakureissulle.

Jos yrittäjän kotiseuturakkaus on riittävän vahvaa, huipputeollisuutta voi syntyä minne tahansa. Esimerkeiksi käyvät vaikkapa Iisalmen seutu ja Seinäjoki.

Etelä-Karjalassa pitää katsoa peiliin. Onko Ylä-Savossa muka jotain, mikä meiltä puuttuu?

Menestyslääkkeen löytämisessä alkaa näillä kulmin olla kiire, tai viimeisetkin valot sammuvat. Kurjella on kuitenkin resepti tiedossa.

On havaittu, että muualta tullut miniä tai vävy laittaa usein vauhtia paikallaan junnaavaan yritykseen. Tuoreet näkökulmat voivat tehdä tavallisesta erityistä.

Etelä-Karjalan yrittäjien kannattaa tilata bussi ja lähettää maakunnan sinkkuyrittäjät puolisonhakureissulle Pohjanmaalle. Sekä talous- että syntyvyyskäyrät saadaan nousuun yhdellä iskulla.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.