Kolumni: Positiivisen ajattelun kierre synnyttää hyvää — Miksi se on niin vaikeaa?


Kun noin vuosi sitten sain pestin tämän lehden kolumnistiksi, aloin heti miettiä omaa linjaani. Pienten pähkäilyjen jälkeen oli selvää, että haluan kirjoittaa sävyltään positiivisia kolumneja. Tähän sääntöön tein kerran poikkeuksen — päivähoitoasioiden käänteet olivat pienten lasten isälle liikaa — mutta muutoin olen noudattanut tätä valitsemaani ohjenuoraa.


Linjauksen tekeminen on auttanut havaitsemaan, mitä kautta oma ajatus milloinkin kulkee. Monta syntymishetkellään loistavalta tuntunutta kolumni-ideaa on jäänyt hyllylle, koska jutun ydin on pohjautunut jostain asiasta nalkuttamiseen.

Älkää ymmärtäkö väärin. Maailmassa on loputtomasti vääryyttä, josta pitää pitää meteliä ja myös negatiivista ilmaisua tarvitaan. Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan, onko oma lähtökohtainen kannanotto asioihin aina negaation kautta. Samaa asiaa voi myös edistää eri tavoin. Aloitanko valitusvirren asioiden ainaisista huonoista puolista, vai puhunko innostavasti muiden vaihtoehtojen hyvistä?

Hyvät teot ja hyvä asenne synnyttävät hyvää ympärilleen.


Suora hyökkäys on monesti tehoton tapa asioiden muuttamiseen. Hyökkäys aiheuttaa vastareaktiona puolustautumisen, pahimmillaan lukittautuneen suojautumisen. Mielipiteiden asemasodassa rintamalinjat saattavat näennäisesti liikahdella suuntaan tai toiseen, mutta perustilanne pysyy ja yhteyttä ei synny.

Uskon positiivisuuden kierteeseen. Hyvät teot ja hyvä asenne synnyttävät hyvää ympärilleen ja se hyvä myös palautuu takaisin. Ja koska uskon tämän toimivan positiivisuuden kohdalla, se toimii varmasti myös toisin päin. Negatiivisuus luo ympärilleen negatiivisuutta, vastareaktioita, lukkiutumista ja kaunaa.


Elämässä tulee nousuja ja laskuja, mutta homman ydin on, että tapahtumat eivät määrää sitä, millä mielellä sinä voit olla. Mutta se millä mielellä olet, voi vaikuttaa tapahtumiin ympärilläsi.

Aapo Stavén
aapovaan@gmail.com

Kirjoittaja on lappeenrantalainen teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kulttuurin moniottelija.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat