Kolumni: Kirkonpolttohevi ei ole epäilyistä huolimatta soinut Lemillä, vaikka kunnan metallipajoissa on kytky kuumaan paikkaan

Kai Skyttä, 59d5659f-d16b-4816-8a73-92ba8b83095c

Kolumni: Kirkonpolttohevi ei ole epäilyistä huolimatta soinut Lemillä, vaikka kunnan metallipajoissa on kytky kuumaan paikkaan

Pidä ystävät lähellä ja viholliset vielä lähempänä. Mafiasanontaa on sovellettu Lemillä sielunviholliseen, jota metallimusiikki monen mielestä palvoo.

Kun lajityypin pukinsarvet alkoivat takavuosina nousta esiin, neliäänisestä veisuusta tunnetun seurakunnan paimen seurasi toimintaa silmä kovana. Kylillä alkoi välittyä viestiä, ettei bändipaitoja ollut kenties fiksua käyttää, ne kun edustivat ja olivat mahdollisesti välikappaleita saatananpalvontaan.

Lemin seurakuntakin on alkanut rakoilla pikemminkin sisäsyntyisistä kuin ulkomusiikillisista syistä.

Myöhemmin kirkkoherra ja Stam1nan laulaja-kitaristi kävivät tiettävästi perin tulikivenkatkuistakin kirjeenvaihtoa musiikkigenren mentaliteetista, ja sielunpaimen tutki tarkkaan kunnan tunnetuimman bändin levynjulkistus- ja näyttelymateriaaleja. Kuulemma mahdollisten saarna-aiheiden vuoksi.

Paheksuminen tulee ennen perehtymistä myös sanakirjassa. Mitä itse olen saanut selvää Stam1nan ja muiden metalliyhtyeiden laululyriikoista, enemmän niissä olla huolissaan elämästä tällä kuumentuvalla planeetalla kuin kumarrellaan kuumiksi otaksuttujen paikkojen pääjehuja. Lemiläisestä metallista löytyy kyllä kytkös kuumaankin paikkaan, mutta Misa-kiukaiden taonta on alunperin käynnistynyt autotallista Lappeenrannan Armilassa.

Lemillä ei ole soitettu norjalaista kirkonpolttoheviä, ja seurakuntakin on alkanut rakoilla pikemminkin sisäsyntyisistä kuin ulkomusiikillisista syistä. Olisiko syynä se, että kunnan vapaa-aikatoimi on tukenut bändi- ja musiikkiharrastusta? Pitänyt treenitiloilla sormet soittimilla, poissa pahanteosta.

Nyt metallimusiikille annettu pikkusormi vie sitten koko käden. Kunnanjohtaja markkinoi metallipääkaupunki-huumassa uutta musiikkitapahtumaa ja taidemusiikkiin keskittyneiden musiikkijuhlien takana oleva yhdistyskin kyselee uudelta taiteelliselta johtajalta, että sopisiko metalli kattaukseen 2019.

Vastaus on sangen simppeli: tottakai sopii! Stam1na on soittanut taidemusiikista tunnetuilla Savonlinnan oopperajuhlilla, ja tämän vuoden juhlilla Olavinlinnassa keikkaili Apocalyptica, joka istuisi kamarimusiikkitaustaiseen taidetapahtumaan täpöllä soitintensa puolesta: sellot ovat pääinstrumentit.