Kolumni: Kun Suomi putos puusta

Siniristilippumme! Suomi sata! Orastava talouskasvu!

EVVK, toteaa toisen vuoden autonasentajaopiskelija. Hänen oma tulevaisuutensa on sumussa. Ammattikoulun rokuli- eli niin kutsutut etäopetuspäivät pitävät nuoren monasti sängyn pohjalla. Työssäoppimisjaksoja hän välttelee kuin ruttoa: ”En todellakaan mene mihinkään, koska en osaa tehdä siellä mitään.” Kotipihaan jynksähtäneet autot jäävät niille sijoilleen. Tilalle hommataan aina uusi muutaman satasen rottelo.

Onhan toki yksilön oma syy, ettei hän työllisty.

Takavuosien jopa 40-tuntiset viikot ovat ammattikoulussa muisto vain. Opetusta viedään yhä enemmän työpaikalle. Mutta onko siellä jäljellä olevalla vähällä väellä aikaa tai halua opettaa?

Samaan aikaan toisaalla kaavaillaan työttömille velvollisuutta jatkuvaan työhakemustehtailuun. Joka viikko pitäisi hakea ainakin yhtä työpaikkaa tai menettää työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi.

Tilastokeskuksen mukaan työttömiä on noin 260 000 ja piilotyöttömiä 125 000 (3/2017). TE-toimiston avoimet työpaikat -palvelussa on noin 18 080 ilmoitusta (15.5.2017).

Kuvitellaanko, että työhakemusten määrän lisääntyminen lisää myös työpaikkojen määrää? Vai onko tavoitteena rahan säästö karenssien ja työttömyyskorvauksen leikkausten muodossa?

Vai silkka työttömien kyykytys, sillä onhan toki yksilön oma syy, ettei hän työllisty?

Kun nyt merkkejä talouskasvusta kuuluu vihdoin havaitun, on aika ryhtyä korjausliikkeisiin. TE-toimistoihin pitää palkata karenssiautomaattien sijasta väkeä oikeisiin töihin, eli etsimään työpaikkoja ja piilotyöpaikkoja yhdessä työttömien kanssa.

Ammattikoulujen kurjistaminen on lopetettava — opettajille töitä ja koululaisille lähiopetusta!

Muuten autonasentajaopiskelija pysyy punkan pohjalla. Ja Suomi tanakasti sivuraiteella.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja Imatralla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.