Kolumni: Kusiainen kruunu päässä — Hyönteiset pyörittävät palloa, joten millä valtuuksilla ihmislaji ryystää planeettaa tyhjäksi?

Kai Skyttä

Kolumni: Kusiainen kruunu päässä — Hyönteiset pyörittävät palloa, joten millä valtuuksilla ihmislaji ryystää planeettaa tyhjäksi?

Science fiction -elokuvien lajityypin yksi yleinen juonikehys on maapallolle toisilta tähdiltä tulevat avaruusmatkailijat. Nämä ovat yleensä ihmisiä kehittyneempiä ja uhkaavat meitä ja elämää pallolla. Tavallisesti muukalaisten saapumissyy on oman planeetan materiaalivarannon kuluminen loppuun.

Ihmiskuntakin hakee tietoa maailmankaikkeudesta ja toisista planeetoista. Miehitettyjä lentoja on tehty avaruuteen puoli vuosisataa. Ensin syynä oli suurvaltojen kilpa teknologian kehityksessä, nyttemmin on ilmaantunut suunnitelmia, mitä malmeja muilta tähdiltä voisi ensihätään alkaa louhia.

Maapallo raaka-ainevaroineen on valjastettu tehokkaasti ihmisen käyttöön, eivätkä varat oikeasti riitä meille. Kulutamme vuosiannoksemme pallon resursseista aina hyvissä ajoin ennen vuoden loppua. Suomessa tämän vuoden annos täyttyi jo 11. huhtikuuta, ja tässä sitä meikäläinenkin vain tuhlaa energiaa.

Planeetalta toiselle hyppivä ja niitä tyhjäksi imevä rotu kuvaakin ihmistä.

Jotenkin on alkanut vaikuttaa siltä, että scifileffojen hävitysvimmainen ja pahantahtoinen muukalainen on metafora. Aivan kuin planeetalta toiselle hyppivä ja niitä tyhjäksi imevä rotu kuvaisikin ihmistä.

Kirjailija Veikko Huovinen antoi lajillemme mittakaavan ja perspektiivin. Kainuun ajattelija kirjasi jo varhaistuotannossaan 1950-luvulla, että maailmankaikkeudessa ihmisellä on kusiaisen valtuudet.

Kusiainen on kansankielinen ilmaisu siloviholaisesta ja kuuluu muurahaisten heimoon, joka on ollut olemassa yli sata miljoonaa vuotta. Ihmisen maallinen vaellus on kestänyt kaksi miljoonaa vuotta.

Ihmisen lyhyt aika maailmassa ei ole estänyt harhakuvitelmia lajin oikeuksista. Mooseksen 1. kirja puhuu ihmisistä luomakunnan kruununa, vaikka kusiaiset ja muut hyönteiset hommaa pyörittävät.

Huovinen oli humoristi ja taisi tarkoituksella vähän pilkata meitä ihmispoloja. Täydestä on mennyt.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet