Kolumni: Varhennettu osa-aikaneuvos

Nyt tarvitaan sekä prosenttilasku- että ennustustaitoja. Uusi vuosi toi tullessaan eläkeuudistuksen, joka koskee 61 vuotta täyttäneitä. Minulla tuo raja on ihan kohta, joten asiaan on syytä paneutua.

Voisin kolmen kuukauden päästä jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, ryhtyä nauttimaan 50- tai 25-prosenttista eläkettä riippumatta mahdollisesta työnteosta. Eläkettä maksettaisiin, vaikka olisin kokopäivätöissä, osa-aikatöissä tai en töissä ollenkaan. Työttömyyspäivärahaakin saisin entiseen malliin, ennen eläkettä laskettuun palkkasummaan pohjautuen.

Vähennys olisi siten 12 prosenttia vartti- tai puolikaseläkkeestäni.

Mutta tienattu työeläke pienenisi. Maksuun otettua eläkeosaa vähennetään 0,4 prosenttia jokaiselta kuukaudelta, joka jää puuttumaan vanhuuseläkkeen alarajasta. Tämä vähennys jää eläkkeeseen pysyvästi, työeläkevakuutusyhtiö Elo muistuttaa.

Kun meillä vuonna 1956 syntyneillä vanhuuseläkkeen alaraja on 63 vuotta ja 6 kuukautta, noita kuukausia on 30. Vähennys olisi siten 12 prosenttia vartti- tai puolikaseläkkeestäni. Lisäksi siitä vähentää ikäluokalle asetettu elinaikakerroin. Vaikka vanhuuseläkkeen alaraja onkin 63,5 vuotta, täyttä vanhuuseläkettä — sitä, mistä työeläkeote kertoo — minun ikäluokalleni maksetaan vasta 64 vuoden ja 7 kuukauden iässä.

Loppu eläkkeestäni jäisi odottamaan päätöstäni lopullisesta eläköitymisestäni ja kasvaisi siinä samalla. Jos työtä olisi, olisin sille ahne ja jos järkeä ja terveyttä riittäisi, oloneuvoksen kokopäiväuraa voisi lykätä pitkällekin.

Ennustajalta pitäisikin kysyä, kuinka vanhaksi saan elää. Vain tuon tiedon pohjalta voisin ratkaista asian kokonaistaloudellisen järkevästi. Vuosikymmeniksi eteenpäin ei kannata elintasoaan madaltaa siksi, että nyt parin vuoden ajan saisi vähän enemmän varmaa tuloa.

Eläkeläisen tittelikään ei oikein houkuttele. Mutta saisikohan osittaisella varhennetulla vanhuuseläkkeellä alennuskortin junamatkoja varten ja halvemmat pääsyliput?

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.