Päätoimittajalta: Mediakenttä elää, mutta sisältö pysyy tärkeimpänä – Etelä-Saimaan omistajavaihdos osa jatkumoa

Päätoimittajalta: Mediakenttä elää, mutta sisältö pysyy tärkeimpänä – Etelä-Saimaan omistajavaihdos osa jatkumoa

Etelä-Saimaan omistaja vaihtui perjantaina. Jyväskyläläislähtöinen mediakonserni Keskisuomalainen osti Etelä-Saimaan lisäksi imatralaisen Uutisvuoksen, neljä muuta maakuntalehteä sekä yhdeksän paikallislehteä.

Alaa seuraavalle uutinen ei ollut kovin yllättävä. Suomen mediakenttä elää jatkuvasti. Tuorein omistajavaihdos on uutistoimisto STT:n siirtyminen Helsingin Sanomia julkaisevan Sanoman omistukseen. Lapin Kansan emoyhtiö vaihtui, kun Aamulehteä ja Iltalehteä julkaiseva Alma Media myi sen oululaiselle Kalevalle. Sanoma on puolestaan tehnyt kauppoja aikakauslehtipuolella.

Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, omistajat vaihtuvat mutta perusajatus paikallisesta journalismista säilyy.

Etelä-Saimaankin omistaja on vaihtunut säännöllisin väliajoin. 1990-luvun puolivälissä Etelä-Saimaasta tuli osa kymenlaaksolaista Kymen Lehtimediaa, sen jälkeen helsinkiläistä Sanomaa ja viisi vuotta sitten mikkeliläistä Länsi-Savo konsernia. Silloin syntyi Kaakon Viestintä. Nyt se siirtyy Keskisuomalaiselle.

Keskisuomalaiselle laajentuminen on osa jatkumoa. Se on viime vuosina pyrkinyt tietoisesti kasvamaan yhtiönä ostamalla muun muassa lahtelaisen Etelä-Suomen Sanomat. Uudet itärajan lehtiomistukset yhdistävät sen maantieteellisesti sen omistamiin pääkaupunkiseudun julkaisuihin.

Sisältötyötä tekevälle luottamusta herättävää on, että uuden omistajan suurin kiinnostuksen kohde näyttää olevan paikallisen journalismin julkaiseminen ja kehittäminen.

Mikään upouusi suhde Keskisuomalainen ei meille ole. Tällä hetkellä esimerkiksi Etelä-Saimaan tv-ohjelmien esittelyjutut tulevat sieltä myös eteläkarjalaisten lukijoiden luettavaksi.

Sisältömielessä onkin turha odottaa suuria mullistuksia. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, omistajat vaihtuvat mutta perusajatus paikallisesta journalismista säilyy.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.