Kolumni: Lue jälkikasvullesi vaikka akuankkoja, sillä huumorintaju ja sanoihin rakastuminen ovat parhaita lahjoja, jotka aikuinen voi lapselle antaa

Kai Skyttä

Kolumni: Lue jälkikasvullesi vaikka akuankkoja, sillä huumorintaju ja sanoihin rakastuminen ovat parhaita lahjoja, jotka aikuinen voi lapselle antaa

Lapsille lukemisen tärkeydestä kohkataan ja syystä. Luulen, että itsekin sain laajan sanavarastoni siitä, että minulle luettiin ja minä luin, kun olin lapsi.

Pienten lasten vanhemmilla on usein kiire ja stressiä, mutta lukemisesta ei kannata ottaa paineita: se voi olla pieni ja kevyt lukuhetki ennen nukkumaanmenoa. Tenaville ei tarvitse tavata mitään venäläisen kirjallisuuden klassikoita!

Minullekin luettiin hyvin ohkaisia opuksia. Olin haltioitunut Miinan ja Manun seikkailuista ja halusin kuulla tarinat yhä uudelleen.

Aku Ankka -lehteen jäin koukkuun heti, kun opin lukemaan. Sen myötä rakastuin suomen kieleen, huvittaviin sanavalintoihin ja sutkautuksiin, joita ei viljelty koulukirjoissa tai muissa kuivakammissa opuksissa. Kiinnostuin verbaalisesta huumorista, joka naurattaa minua vieläkin. Nuorena aikuisena lähdin opiskelemaan suomen kieltä ja kirjallisuutta yliopistoon. Ehkä kirjoittamisesta tuli iso osa työtäni Aku Ankan takia, kuka tietää.

Lasten rakastamat miinat, manut ja akuankat ovat aikuisten maailmassa väheksyttyjä, vaikka esimerkiksi Aku Ankka on saanut suitsutusta tärkeiltä tahoilta. Helsingin yliopiston suomen kielen laitos antoi vuosituhannen alussa lehdelle Kielihelmi-tunnustuksen. Kansainvälinen älykkyysjärjestö Mensa puolestaan palkitsi lehden oivaltavasta kielenkäytöstä vuonna 2014.

Lukukeskuksen mukaan kielellisen kehityksen kannalta lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat erityisen tärkeitä. Jo vauvaiässä aloitetulla ääneen lukemisella näyttää olevan suuria hyötyjä kielen ja lukutaidon kehitykselle.

Lue lapselle vaikka sarjakuvia, kunhan luet. Huumorintaju ja sanoihin rakastuminen ovat parhaita lahjoja, jotka aikuinen voi lapselle antaa.