Kolumni: Heittäydy, kastu, kaasuta! — Unelmat voivat löytyä äärirajoilta

Kai Skyttä

Kirjailija ja toimittaja Gabriel García Márquezkin sen jo sanoi, toimittajan ammatti on maailman paras. Olen samaa mieltä etenkin niinä hetkinä, kun työtehtävät vievät oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Toimittajana pääsen kurkistamaan paikkoihin, ammatteihin ja kulttuureihin, joihin en siviilissä niin vain marssisi. Olen tehnyt aikamatkan menneisyyteen Tiurun hylätyn sairaalan käytävillä. Suljetut ovet aukesivat myös mustalaispäällikön kotiin andalusialaisessa ghetossa, jonne taksitkaan eivät aja.

Toimittaja viivähtää asioiden ja ihmisten parissa hetken, kohta jo kiirehtäen uusien tarinoiden pariin. Journalismi on parasta huumetta vaihtelunhaluiselle ihmisnarkkarille.

Mieleenpainuvimpia keikkoja on usein edeltänyt uneton yö. Ilman ammatin velvoitusta en olisi ehkä koskaan sukeltanut mustekalojen kanssa, lentänyt pienkoneella tai painellut ralliautolla toistasataa lasissa.

Juttu mielessäni laskeuduin köysien varassa Sierran Nevadan vesikanjonin putouksia, niellen samalla vatsalaukun täyteen jääkylmää vuoristovettä. Päästelin pyllymäkeä luonnon muovaamissa kouruissa ja hyppäsin kahdestatoista metristä mustaan veteen, sillä enhän voinut kertoa lukijoille jänistäneeni. Keikan jälkeen jumalainen euforia ja itsensä ylittämisen tunne valtasi mielen ja kehon.

Tavanomainenkin aihe voi muuttua kiehtovaksi kokonaisuudeksi, jota toimittaja penkoo kuin ullakkokammarin arkkua. Mielenkiintoisia persoonia löytyy joka paikasta. Vanhustentalon yhdeksänkymppisellä on kerrottavanaan uskomaton evakkotaival. Seitsemän kertaa viikossa treenaava teini-ikäinen urheilija herättää kunnioituksen. Haastateltavan kohtaamisesta saa toisinaan voimaa, joka kantaa pitkälle.

Nuorempana seikkailuja riitti vapaa-ajallakin. Ruuhkavuosien monotoniassa heittäydyn kotioloissa harvemmin. Jossain elämänalueella kannattaa kuitenkin astella tuttujen aitojen yli. Heittäydy, kastu, kaasuta! Uskaltamalla voit löytää ne parhaat asiat arjen paksua pirtaa rikkomaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet