Kolumni: Virtuaaliset vinttikoirakisat eivät sovi monopoliyhtiölle

Kolumni: Virtuaaliset vinttikoirakisat eivät sovi monopoliyhtiölle

Kansallinen peliyhtiö Veikkaus toi alkuvuodesta verkkopalveluunsa virtuaalivedonlyönnin, joka perustuu simuloituihin urheilutapahtumiin. Nämä pelit löytyvät urheilupelien takaa, jos vaikka pelikohteen alkua odotellessa sattuisi olemaan luppoaikaa.

Homma käy sinällään kätevästi. Hiukan kökön näköinen, grafiikaltaan vanhoja konsolipelejä muistuttava ”jalkapallo-ottelu” alkaa pyöriä tasaisin väliajoin. Pelattavaa riittää, sillä matseja on jatkuvasti.

Vastuullisuuden kanssa virtuaalipelit eivät käy yksiin.

Futiksen lisäksi tarjolla on muun muassa vinttikoirakisoja suuren maailman tapaan. Suomessa muuten järjestetään aktiivisesti oikeitakin vinttikoirakilpailuja. Niissä tosin ei voi lyödä vetoa.

Monopolin tärkein tehtävä on huolehtia riittävistä veikkausvoittovaroista. Monopoli on tuottanut vuosien varrella paljon hyvää suomalaisen tieteen, taiteen ja urheilun hyväksi. Ilman totopelejä hevosala ei työllistäisi 15 000:ta ihmistä. Kansanterveyskin on voittanut peliautomaateista, vaikka niiden sijoittelu toisinaan arveluttaakin.

Toinen monopolin peruste on vastuullisuus eli peliongelmien ehkäiseminen. Veikkausta on kritisoitu jo aiemmin kaksilla rattailla ajamisesta. Yhtiö yritti muun muassa mahdollistaa luottokortilla pelaamisen.

Vastuullisuuden kanssa virtuaalipelit eivät käy yksiin. Urheiluvedonlyönnissä asiantuntemuksella voi parantaa voitonmahdollisuuksia, mutta virtuaalipelit eivät sellaisia ole.

Todellinen syy pelien lanseeraukselle lienee muualla. Kansalliselle peliyhtiölle on asetettu vuotuiset tuotto-odotukset, joita mieluusti hilataan vuosittain vähän ylöspäin.

Jos pelit eivät vedä, eivät odotukset täyty. Ainoa todellinen peruste pelimuodon lanseeraukselle onkin kilpailu ulkomaisten peliyhtiöiden kanssa, jotka samanlaisia vetoja jo tarjoavat.

Sitä ei Veikkaus ääneen sanonut virtuaalipelejä lanseeratessaan. Kuinka pelimonopoli voisikaan?

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän urheilutoimittaja

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet