Kolumni: Kiitos koronatestin tiedän, missä nenänielu sijaitsee, ja se on syvällä – Taudinkulkujen jäljittämisellä on nyt valtava merkitys, kun toinen aalto jyllää jo Euroopassa

Kolumni: Kiitos koronatestin tiedän, missä nenänielu sijaitsee, ja se on syvällä – Taudinkulkujen jäljittämisellä on nyt valtava merkitys, kun toinen aalto jyllää jo Euroopassa

Mikä on maailman ällöttävin autokaista? No se, jolla jonotetaan koronavirustestiin.

Ensinnäkin, minulla ei ole koronaa, kerrottakoon nyt kaikille.

Toiseksi, vihdoin ymmärrän, miksi testi otetaan autossa. Sieltä testattava ei pääse pakoon, kun näytteenottaja neuvoo painamaan takaraivon penkin niskatukea vasten. Ei pahalla, Eksoten näytteenottaja, olit mukava ja tiedän, että teit vain työtäsi.

Tapahtumat etenivät näin. Ajan Armilan terveyskeskuksen viereiselle, näytteenottoja varten olevalle drive in -kaistalle ja pysäköin autoni sen päähän.

Pian – itse asiassa etuajassa – näen ikkunasta, että hazmat-suojapuvun kaltaiseen asuun pukeutunut näytteenottaja lähestyy autoa. Tässä vaiheessa tekee mieli ruuvata ikkuna kiinni, laittaa ovet lukkoon ja ajaa kauas pois niin, että vain perävalot vilahtavat. Jähmetyn silti paikalleni.

Näytteenottaja neuvoo, että pysy vaan paikallasi, näyte otetaan autossa. Jahas, ajattelen ja käännän pääni, jotta en näkisi, minkä pituisella pumpulipuikolla nenänieluani aiotaan sörkkiä. Nenänielu, mikä hitto edes on nenänielu!

No, kohta sekin selviää. Tikku painuu vasempaan sieraimeeni, ja yhtäkkiä nenänielu tuntuu sijaitsevan jossain syvällä silmien välin ja aivojen alueella. Siellä se tikkunen sörheltää, ja sekunnit harvoin tuntuvat näin pitkiltä.

Hengittelen, kuten näytteenottaja pyytää ja sanoo sitten vasenta sieraintani ronkkiessaan: "täällä tulee nyt jotain vastaan". Jaa, aivot varmaan, mietin ja yllätyn siitä, että pystyn näinkin lakoniseen ajatteluun pitkä tikku nenässäni.

Tekee mieli ruuvata ikkuna kiinni, laittaa ovet lukkoon ja ajaa kauas pois.

Kokeillaas toisesta, näytteenottaja sanoo. Ja sitten sörkitään oikeaa. Sekunteja en osaa äkkiseltään laskea, mutta sen sanon, että heti helpottaa, kun keppi liukuu nenästä ulos. Silmät vuotavat kuin sipulin kuorinnassa ja kun niistän, nenästä tulee vähän verta.

Muutaman minuutin kärsimys oli kuitenkin vaivansa arvoinen, sillä koronaviruksen toista aaltoa torjuessa testauksen merkitys on juuri nyt valtava.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan testauskapasiteetti on tällä hetkellä yli 13 000 testiä päivässä.

Hallituksen tavoitteena on ottaa toinen aalto vastaan tartuntaketjut jäljittämällä eli "testaa, jäljitä, eristä ja hoida" -periaatteella, mikä on tavalliselle kansalaiselle mukavampi strategia kuin koko yhteiskunnan uudelleen sulkeminen.

Nenänielun sorkkiminen ei kirpaise yhtä paljon kuin tiukkoihin rajoituksiin palaaminen syksyllä, pitkää ja pimeää talvea vasten.

Koronaviruksen toinen aalto jyllää jo Euroopassa. Nyt yksilön omalla toiminnalla sekä viranomaisten ohjeiden ja suositusten noudattamisella on suuri merkitys taudin torjunnassa.

Käsien pesemisen, turvavälien noudattamisen ja hengityssuojainten käyttämisen bonuksena välttää todennäköisemmin tavalliset syysflunssat. Ja nenänielun ronkkimisen.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja.