Kolumni: Taas on selvitty yhdestä lamasta — 90-luvun ahdistavat kokemukset ovat heijastuneet koko työuraan

Kai Skyttä

Suomen talous on heikentynyt nopeasti. Paineet Suomen markan devalvoimisesta kasvavat.

Näin uutisoitiin keväällä 1991. Syksyllä taloustilanne kärjistyi, työttömyys kasvoi ja pankkien tilanne heikentyi. Siitä vuoden kuluttua markka kellui, sen arvo oli romahtanut 13 prosenttia, ja jotkut arvioivat Suomen jopa kehitysmaaksi.

Kuutostiellä raskas liikenne tuntuu lisääntyneen, olen jopa nähnyt kaksi autonkuljetusrekkaa.

yöttömiä oli yli 400 000 eli lähes viidesosa työvoimasta.


Olen viime aikoina lukenut tuonaikaisia päiväkirjojani. Olin valmistumassa maisteriksi ja kotona oli pienet lapset, mutta työpaikasta tai edes työpaikkailmoituksista ei ollut tietoakaan.

Siinä sai viettää unettomia öitä.

Elämäni ensimmäisen vakituisen työpaikan sain helmikuussa 1999 Imatralta. Olin melkein 34-vuotias.


Vajaa kymmenen vuotta sitten iski maailmanlaajuinen finanssikriisi. Silloin mietin, joutuisivatko lama-aikaan syntyneet lapsenikin kaivamaan työpaikkojaan kiven alta. Tytär kuitenkin löysi ensimmäisen vakituisen työn kahdeksan vuotta nuorempana kuin äitinsä aikoinaan.

Tänä vuonna talous on piristynyt. Kuutostiellä raskas liikenne tuntuu lisääntyneen, olen jopa nähnyt kaksi autonkuljetusrekkaa.


1990-luvun laman säikäyttämänä en ole koskaan osannut ajatella, että voin noin vain valita työpaikkani. Pikemminkin on tuntunut siltä, että aina jostain on vain ihmeen kaupalla löytynyt töitä.

Etelä-Saimaassa aloitin 16 vuotta, 1 kuukausi ja 3 päivää sitten. Ensi maanantaina istun jo uudessa tehtävässä.

Tavataan Joutsenossa!

Kirjoittaja työskenteli tähän päivään saakka Etelä-Saimaan kulttuuritoimittajana. Ensi viikolla hän aloittaa Joutseno-lehden päätoimittajana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat