Päätoimittajalta: Luumäen motelli puskee vastavirtaan

Ulkomaisia elokuvatähtiä, Alfred Hitchcock ja venäläisiä ilotyttöjä. Ainakin näiden kerrotaan vierailleen aikanaan legendaarisessa Luumäen motellissa. Lisäksi siellä pyörivät lukuisat lomailijat sekä tanssijat läheltä ja kaukaa. Bussilasteja tuli jonoksi asti.

Nostalgian kultaama Luumäen motelli avaa toukokuun lopussa jälleen kerran oviaan. Tällä kertaa nimikyltissä lukee hotelli Salpa.

Perhe toisensa jälkeen hurrutteli kesälomailemaan pikku-Fiatillaan tai Saabillaan.

Kiinteistön omistaja on remontoinut rakennusta käyttämättömien vuosien jälkeen kuntoon. Hotellitoimintaa alkaa vetää muun muassa Lappeenrannan Huvisatamaa aikanaan pyörittäneen Teemu Kaukosen yritys.

Sijainti nykyisen Kuutostien ja järven välissä on rouhea. Kyllä kelpasi vuonna 1961 availla maan ensimmäistä tienvarsimotellia.

Suomalaisten ostovoima oli kasvanut ja autot kehittyneet. Perhe toisensa jälkeen hurrutteli kesälomailemaan pikku-Fiatillaan tai Saabillaan. Uuden karhea yöpymispaikka uimarannan vieressä saattoi olla varteen otettava vaihtoehto, jos takakonttiin ei sillä kertaa pakattu telttaa ja suhautettu leirintäalueelle.

Viikonloppuviihteellekin oli kysyntää. Tanssiravintoloita kukoisti vielä harvakseltaan, ja monesta kodista puuttui vielä televisiokin.

Ajat ovat nyt toiset. Haasteita riittää. Kuutostien remontin seurauksena Luumäen motelli ei kohta enää sijaitse valtaväylän varrella. Myös aika tuntuu ajaneen vanhan motellikonseptin ohi.

Kultakaudellaan motellit houkuttelivat lomailijoita. Mökkejä oli vielä harvalla. Juhannuksena lähdettiin rymistelemään porukalla Luumäen motellille, Puumalan Pistohiekalle tai Punkaharjun Kultakiveen.

Nyt ohikulkijalle on tarjolla lähinnä rappioromantiikkaa. Kultakiven hulppea vesiliukumäkikin on kasvanut heinää jo vuosia.

Kuluttaja haluaa nyt eri asioita kuin 1960-luvulla. Joka toinen omistaa oman mökin, ja ne ovat muuttuneet motelleja hienommiksi vapaa-ajan asunnoiksi.

Maksullinen yö halutaan viettää hienossa huoneessa – tai vähintään ravintoloiden ja ostosmahdollisuuksien lähellä. Tienvarsimotelleja ei ole perustettu vastaamaan kumpaankaan tarpeeseen.

Kuka Luumäellä siis yöpyy tulevaisuudessa? Ohi kulkeva venäläisturisti on varteen otettava vaihtoehto, mutta se puro on tällä hetkellä vielä pieni.

Ainakin voi toivoa, että Luumäellä keksittäisiin motellien uusi tuleminen.

Suomalaismatkailijan houkuttelemiseksi pitäisi olla vähintäänkin riittävän tasokkaat yöpymistilat.

Jotain muutakin tarvitaan. Luumäellä potentiaalia olisi ainakin vieressä sijaitsevassa entisessä kahvilassa. Kuutostien kulkijat kutsuvat sitä Ufoksi, arkkitehtuurin tuntijat Matti Suurosen Venturo-taloksi.

Valitettavasti omistaja haluaa sinnikkäästi pitää sitä käyttämättömänä romuvarastona.

eeva.sederholm@esaimaa.fi |Twitter: EevaSederholmKirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.