Kolumni: Teini-Riinan paljas ahteri olisi päätynyt someen 80-luvulla

Kolumni: Teini-Riinan paljas ahteri olisi päätynyt someen 80-luvulla

Kauhuskenaario: Eletään vuotta 1987 ja teini-ikäisellä Riinalla on käytössään älypuhelin snapchateineen ja instagrameineen.
Kaveriporukka kokoontuu viikonloppuna ennen discoon lähtöä kreppaamaan tukkaa, tupeeraamaan etuhiuksia, vetämään silmien ympärille sähkönsinistä kajaalia ja huuliin valkoista huulipunaa.
Kun ylle vedetään vielä kivipestyt farkut, Lacosten pikeepaita ja ruskeat purjehduskengät, edustuskelpoinen look alkaa olla valmis. Peilin edessä otetaan snapiin riehakkaita kuvia hauskanpidosta. Joku ehkä vilauttaa kuvassa leikillään tissejä.
Kun matkalla discoon naukkaillaan vähän Liebfraumilchiä, meno yltyy riehakkaammaksi. Kohta jo keksitään räkättäen laskea housut alas ja näyttää auton takaikkunasta muille autoilijoille paljasta ahteria. Tästäkin laitetaan tietenkin kuvia tuoreeltaan somelevitykseen.

Kapinoivan kasariteinin typeristä tempauksista ei oikeasti jäänyt jäljelle kuin muutamia valokuvia, jotka voi sujauttaa laatikon kätköön piiloon omalta jälkikasvulta. Kylmä hiki nousee pintaan kuvitellessa, mitä oma arvostelukyvytön käytös olisi voinut aiheuttaa, kun käytettävissä olisi ollut somen rajattomat uhat ja mahdollisuudet.
Onneksi näyttäisi siltä, että pojasta polvi paranee. Nykyteinit käyttäytyvät fiksummin ja tuntuvat ymmärtävän somen lainalaisuudet ja vaarat.

Silti välillä sydäntä kylmää, kun seuraa sivusta teinien sometusta. Väristyksiä aiheuttaa esimerkiksi Sarahah-appi. Siinä nuori pyytää apin muilta käyttäjiltä itseään ja ulkonäköään koskevia kysymyksiä ja kommentteja, jotka annetaan anonyymisti.  
Hyväksyntää janoavasta nuoresta on ihanaa lukea kehuvia kommentteja, mutta koska kommentointi on anonyymiä, muunkinlaista palautetta taatusti tulee. Yksi seiskaluokkalainen sai esimerkiksi lukea: ”Vitun huora, mee tappaan ittes.”
Tekisikin mieli rutistaa kaikkia nuoria ja vannottaa. Älkää kiltit luovuttako kenellekään muulle valtaa määritellä, millaisia te olette.
Sen on pölhö kasariteini vuosien varrella oppinut. 

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.