Kolumni: Aku Ankkalinnasta näyttää, miten aktiivimalli toimii

Kolumni: Aku Ankkalinnasta näyttää, miten aktiivimalli toimii

Hallituksen aktiivimallia ajatellessani tuli väistämättä mieleen Aku Ankka. Tuo elinkeinoelämän unelmahahmo, joka hakee työtä lähes tauotta ja työllistyy varsin usein muutaman päivän jaksoissa.

Akuhan ei todellakaan katsele vain oman alansa paikkoja, vaan on valmis niin margariinitehtaan liukuhihnalle, postimieheksi periferiaan kuin siivoojaksi sirkukseen. Voisi oikeastaan puhua varsinaisesta moniosaajasta.

Herra Ankan kannalta tilanne ei silti ole mitenkään ihanteellinen. Yhtä usein kuin hän työllistyy, hän myös jää työttömäksi.

Ehkä Akun osaamisessa olisi parannettavaa, mutta niin olisi myös työnantajien toimissa. Uuteen työhön perehdyttäminen on usein luvattoman heikkoa, ja kohdalle osuu karjumalla kommunikoivia epäempaattisia esimiehiä. Työpaikoilla näkyy jopa väkivaltaa. Myönteinen kannustus ja ilon kautta johtaminen loistavat poissaolollaan.

Ahkerasta työnhausta huolimatta Aku ei tule työnteolla toimeen. Hän velkaantuu, ja kolmilapsisessa perheessä on välillä ruuaksi pelkkiä tölkkipapuja. Jos Ankkalinnassa olisi leipäjonoja, Hupu, Tupu ja Lupu olisivat siellä. Sosiaaliturvassa on selvästi aukkoja.

Jos Ankkalinnassa olisi leipäjonoja, Hupu, Tupu ja Lupu olisivat siellä.

Sen seurauksena Aku joutuu alistumaan muun muassa setänsä sanelemiin yksipuolisiin ja työlainsäädännön vastaisiin ehtoihin saadakseen edes jokusen roposen.

Akun tulevaa eläketurvaa ei uskalla edes ajatella.

Aku Ankka kuuluu epäilemättä niihin, joita auttaisi perustulo. Se tasaisi elantoa hänen vaiheikkaan urapolkunsa käänteissä ilman byrokratiaa. Kun pyrstösulista paistaa taas kengänkuva, taloudellinen huoli olisi siedettävissä putoamatta tyhjän päälle.

Kuten Akun elämä osoittaa, työ ja toimeentulo ovat hyvistä yrityksistä huolimatta välillä hyvän tuurin varassa. Tuurilla taas näyttää takuuvarmasti menestyvän ainoastaan Hannu Hanhi.