Päätoimittajalta: Kuluttajalla on valta valita kauppakassinsa – se ei vielä ratkaise ympäristöongelmia

Kai Skyttä, 22f22436-29a9-4351-b00f-ad68062f70c7

Päätoimittajalta: Kuluttajalla on valta valita kauppakassinsa – se ei vielä ratkaise ympäristöongelmia

Kyllä kuluttajalla on valtaa! Parikymmentä vuotta sitten aloin systemaattisesti välttää muovipusseja kaupan kassoilla. Jo silloin kuljetin repussa aina mukana kangaskassia ruokakaupan kantamuksia varten. Sekatavarakaupassa palautin pikkupussin järjestelmällisesti myyjälle takaisin:

”Kiitos, mutta minulla ei ole näille mitään käyttöä.”

Hyvä puoli on se, että asennemuutos on viesti myös poliitikoille yleisemmästä ympäristötietoisuudesta.

Eikä aikaakaan – tadaa – kesällä 2018 koko Suomi seuraa minua. Kaikki vihaavat muovipusseja.

Ylen tuoreen kyselyn mukaan jopa kolmannes suomalaisista olisi valmis kieltämään kokonaan kauppojen muovikassit. Sen lisäksi suuri joukko kannattaa selvää muovipussien hinnankorotusta.

Muovipussit ovat konkreettinen asia, jolla kuluttaja voi kokea vaikuttavansa isoihin asioihin. Siis joihinkin epämääräisiin ympäristöasioihin. Erityisesti tänä kesänä se tuntuu hyvältä ajatukselta, koska ympäristöasiat ovat nousseet hikikarpaloina helteen pakottamille ohimoille ja sinilevänä uimarin iholle.

Tosiasiassa minun käytökseni ei tietenkään ole ollut syy siihen, millainen muovikeskustelu kuluneena vuonna Suomessa on vellonut. Taustalla on isoja poliittisia ja taloudellisia muutoksia.

Euroopan unioni tähtää muovijätteen merkittävään vähentämiseen. Kiirettä lisää se, että Kiina on ei enää ota länsimaista vastaan muovijätettä, mikä pakottaa käsittelemään jätteet itse.

Samaan aikaan kuluttajien asenteet ovat muuttuneet. Kaupallisilta toimijoilta odotetaan eettisesti kestävää toimintaa. Menneinä vuosina kauppias tuskin kuuli tällaisia vaatimuksia: jos ette kiellä, niin nostakaa nyt vähintään hintoja.

Niin kauppaketjut kuin Kaupan liittokin ovat huomanneet asenteiden muutoksen. Nyt kampanjoidaan näyttävästi muovipussien vähentämiseksi.

Muovista on todellakin tullut iso ongelma maissa, joissa jätteenhuoltojärjestelmä ei ole toimi. Elintarvikepakkaukset ja pussit päätyvät meriin ja sieltä eliöstöön. Dramaattisimpia ilmentymiä tästä ovat merien muovipyörteet.

Valitettavaa on, että suomalaisen kaupan muovipusseista luopuminen ei ole maailman muoviongelman ratkaisu. Muovia riittää niin kosmetiikassa kuin vaatteissakin – ja etenkin ostoskassiin kerättävissä elintarvikepakkauksissa.

Muovipussien vastustuksen lisääntyminen ei myöskään juurikaan ennusta tulevien kesien hikikarpaloiden määrää. Ilmastonmuutoksen kannalta muovi ei ole yksiselitteisesti paha. Kierrätysmuovipussin hiilijalanjälki on pienempi kuin vaikka muutaman kerran käytettävän kestokassin.

Hyvä puoli on se, että asennemuutos on viesti myös poliitikoille yleisemmästä ympäristötietoisuudesta.

Kuluttajana aion edelleen suosia kestokassia. Kun se unohtuu, en ainakaan valitse biohajoavaa muovipussia. Tutkimusten mukaan se kun on ihmiskunnan kannalta kaikista huonoin kääre.

Eeva Sederholm

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.