Kolumni: E-pillereillä hoidetaan niin lamaannuttavia kuukautiskipuja kuin endometrioosiakin, ja siksi apteekkien lääkevaje on merkittävä ongelma

Kolumni: E-pillereillä hoidetaan niin lamaannuttavia kuukautiskipuja kuin endometrioosiakin, ja siksi apteekkien lääkevaje on merkittävä ongelma

Kirjoitan apteekin verkkosivun chat-palveluun tärisevin käsin. Olen juuri lukenut uutisen, jonka mukaan usean suositun ehkäisypillerimerkin valmisteet ovat loppuneet apteekeista.

Apua ei saa muista maista, koska lääkevaje on globaali ongelma.

Keskustelupalstalla törmään huhuun, jonka mukaan myös oman e-pillerimerkkini varastot ovat ehtyneet.

Paniikki iskee. Hormonihurlumhei alkaisi siis heinäkuussa. Minulla olisi armonaikaa pari viikkoa eli nykyisen e-pilleriliuskani verran.

E-pillereitä ei käytetä vain raskauden ehkäisyyn. Niitä tarvitaan esimerkiksi endometrioosin, aknen, PMS-oireiden ja kuukautiskipujen hoitoon.

Hormonaalisen ehkäisyn haitoista puhutaan äänekkäästi ja syystä, mutta yhtä lailla pitäisi kohkata lamaannuttavista ja elämänlaatua heikentävistä kuukautiskivuista.

Kaikki eivät pärjää pillerittä. Ennen e-pillerilääkityksen aloittamista makasin sängyssäni sikiöasennossa useita päiviä viiltävien vatsakipujen ja rajun verenvuodon takia joka kuukausi.

Korvaavan valmisteen resepti olisi myös laiha lohtu, sillä kaikki e-pillerimerkit eivät sovi kaikille. Sopimattomasta valmisteesta voi seurata vaikeita oireita: mielialan laskua, migreeniä, pahoinvointia ja voimakasta turvotusta.

Havahdun farmaseutin vastaukseen chatissa. Minulle sopivaa merkkiä löytyy Lappeenrannasta.

Olen huojentunut ja kiitollinen, sillä lääkkeiden saatavuusongelma koskettaa monia. Väestöliiton selvityksen mukaan 18—34-vuotiaista suomalaisista naisista jopa 40 prosenttia käytti e-pillereitä vuonna 2015.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja ja ES-Lauantain tuottaja.

Luetuimmat