Kokki: Työllisyyden parantamisessa konstit on monet

Kokki: Työllisyyden parantamisessa konstit on monet

Oikeustoimilla uhkailu ja järjestökorporaatioiden mielivalta. Asioita, jotka eivät herätä yrityksissä halua palkata henkilökuntaa, vaikka siihen mahdollisuuksia olisikin. Luottamus yhteiskuntaa kohtaan heikkenee. Työllistämisen kynnykset koostuvat pienistä asioista.

Pienen yrityksen kasvu suuremmaksi lähtee osaavasta ja motivoituneesta henkilökunnasta. Pienen yrityksen mahdollisuus kasvuun voi hidastua pitkäksi aikaa yhdestä pieleen menneestä rekrytoinnista. Moitittavalla tavalla asiakkaita tai työkavereita kohtaan käyttäytyvä ja töitään laiminlyövä työntekijä murentaa koko työilmapiirin. Puolen vuoden koeaika ei läheskään aina ehdi tuoda ongelmia esiin. Perehdytys tehtäviin on pitkä ja vastaus ongelmiin ei voi olla, että mitäs palkkasit.

Hallituksen esitys keventää henkilöperusteista irtisanomissuojaa luo yrityksille rohkeutta kasvaa ja palkata lisää työntekijöitä. Hallituksen tehtävä on työllisyyden ja kasvun parantaminen. Tämä lakiesitys ei ole ainoa keino vaan yksi monien joukossa ja asiat pitäisikin nähdä kokonaisuutena. Työpaikat tutkitustikin syntyvät nyt pieniin yrityksiin ja kaikki keinot rohkaista työllistämään ja kasvattamaan yrityksiämme on Suomen ja yhteiskunnan etu.

Alle kymmenen hengen yrityksessä uusi henkilö on aina tuntuva osa yhteisöä.

Riskit henkilökunnan palkkaamisesta ovat huomattavasti suuremmat pienessä yrityksessä. Alle kymmenen hengen yrityksessä uusi henkilö on aina tuntuva osa yhteisöä. Yrittäjänä mietin ja lasken todella tarkkaan uuden henkilön palkkaamista. En mieti sitä, miten päästä irtisanomaan vaan miten saan sitoutuneen ja tehtävään soveltuvan työntekijän mahdollisimman pitkäksi aikaa.

Poliittinen lakko kohdistui nyt yrityksiin, joita lakiesitys ei edes kosketa. Tämä on täysin ylimitoitettu ja vastuuton keino yrittää vaikuttaa. Käsittämätöntä että esitysvaiheessa olevaan lakiin ei lausuntojen ja neuvottelujen kautta ole mahdollista saada ratkaisua. Suomessa on kuitenkin vaaleilla valittu eduskunta ja hallitus, ei järjestövalta.

Minna Kokki

minna.kokki@tilikeskus.net

Kirjoittaja on Etelä-Karjalan Yrittäjien puheenjohtaja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset