Kolumni: Ensin vaarattomaksi luultu patti pani mummun ankaraan prässiin

Onneksi lääkärit eivät takertuneet hoitopäätöstä tehdessään syntymävuoteen.

Kai Skyttä

Kolumni: Ensin vaarattomaksi luultu patti pani mummun ankaraan prässiin

Mummun, 96, vasemman kainalon alle alkoi viime keväänä kasvaa patti. — Ei syytä huoleen, kyseessä on vaaraton koteloitunut tali, diagnosoi omalääkäri näppituntumalla. — Voidaan poistaa, jos se alkaa haitata.

Syksyllä patti oli kasvanut niin, että se aiheutti särkyä selkään ja rintaan. Voltarenia kului ja yöunet menivät.

Patti oli poissa ja mummu hengissä.

Vihulaisen poisto paikallispuudutuksessa ei onnistunut. Koepala kertoi, että patti ei ollutkaan vaaraton, vaan sarkooma. Syöpä.

Leikkausta toivottiin koko porukalla. Jännitys tiivistyi viikkojen myötä. Mitä sanoisivat lääkärit? Voidaanko näin vanhaa ihmistä enää nukuttaa? Meneekö hän hautaan kivuliaine patteineen?

Onneksi oltiin Suomessa vuonna 2017. Lääkärit eivät takertuneet syntymävuoteen, vaan arvioivat mummun kunnon niin hyväksi, että hänet voitaisiin leikata.

Oma prässinsä rollaattorin kanssa könyävälle oli käydä leikkausta edeltävissä konsultaatioissa 130 kilometrin päässä.

12. joulukuuta kello 8 mummu leikattiin. Leikkaus kesti iltapäivään, mutta tulos oli toivottu. Patti oli poissa ja mummu hengissä.

Sen jälkeen edessä oli pari kuluttavaa sairaalaviikkoa. Hoito oli pääosin hyvää, mutta yhteentörmäyksiltäkään ei vältytty. Aina henkilökunta ei hahmottanut, että vaikka kroppa on rapistunut, mieli pelaa.

Kotiinpaluu oli onnellinen. Nyt saisi elää taas omaan tapaansa, omilla aikatauluilla. Mustana pilvenä roikkui kuitenkin tieto leikkausta seuraavasta neljän viikon — 20 päivän — sädehoidosta.

Ajatus jokapäiväisistä sairaalakäynneistä tuntui mummusta musertavalta. Hän ei jaksaisi enää!

Veteraani teki oman ratkaisunsa. Sädehoitoihin hän ei lähde.

Sen sijaan hän syö hyvin, käy lenkillä — ja odottaa kesää. Vaikka se olisi sitten viimeinen.

— Elämäni paras aika on nyt, tietää mummu.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja Imatralla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.