Kolumni: Ihmiskunnalla on vain yksi ongelma

Ongelmansa kullakin.

Suomessa syntyvyys laskee jo kuudetta vuotta peräkkäin. Etelä-Karjalassa synnyttäjien määrä on tippunut alkuvuoden tilastojen valossa liki 13 prosenttia kymmenen vuoden takaisesta.

Toista on Afrikassa. Ennusteiden mukaan mantereen väestö nelinkertaistuu vuosisadan loppuun mennessä, jolloin siellä asuisi 4,4 miljardia ihmistä.

Afrikan ja koko maailman korkein syntyvyys on länsiafrikkalaisessa Nigerissä. Siellä naiselle syntyy keskimäärin lähes kahdeksan lasta.

Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta hallitsematon syntyvyys on saatu kuriin kaikkialla muualla paitsi Afrikassa ja Lähi-idässä.

Väestönkasvua vastaan kamppaillaan esimerkiksi naisia kouluttamalla ja opettamalla korkean syntyvyyden maiden asukkaille perhesuunnittelua, ehkäisyä ja seksuaaliterveyttä.

Keväällä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopetti USA:n tuen väestöohjelmille.

Euroopassa USA:n leikkauksiin on reagoitu. Suomi ja muutama muu EU-maa ovat lisänneet tukeaan seksuaaliterveyttä ja väestöohjelmia ajaville järjestöille.

Silti väestöohjelmat eivät saa ansaitsemaansa rahoitusta tai huomiota. Yritäpä keksiä yritys, puolue tai edes yksityishenkilö, joka ei ainakin puheidensa tasolla pitäisi esimerkiksi ympäristöarvoja elintärkeinä.

Väestökysymyksien kohdalla tilanne on toinen. Kenties ongelmat eivät kiinnosta, koska ne ovat liian abstrakteja ja kaukaisia. Väestönkasvulla ei myöskään ole välitöntä uhria, jota sääliä, kuten saimaannorppaa.

Väestönkasvusta olisi hyvä kiinnostua, oli kehitysavusta yleisesti mitä mieltä hyvänsä. On koko ihmiskunnan ongelma, jos maailman väestön annetaan kasvaa nykyistä vauhtia.

Pieni väestö ei hevillä pilaisi luontoa, kuluttaisi resursseja loppuun tai lähtisi paremman elintason perässä henkensä uhalla toisille mantereille. Kymmenen miljardin väestö tekee sen helposti.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimittaja.

Petteri Lindholm

Petteri Lindholm

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.