Kolumni: Suosika 100 -juhla

Suomi 100 -hankkeita kaivataan kuulemma edelleen lisää. Suunnittelin muutaman, olkaa hyvä.

1. Voisimme kunnioittaa juhlarahalla nyky-Suomen todellista kansallismaisemaa. Ei Kolia tai Punkaharjua, vaan kirkonkylien loskaista arki-Suomea, ja sen ikonista arkkitehtuuria. Kolikossa olisi laatikkomarketti, jonka ikkunat on teipattu jättiläishedelmien kuvilla. Horisontissa tuikkisivat ABC:n valot. Juhlarahan pitäisi sopia megamarketin ostoskärryn lukkoon.

Suosika tuntuu huomattavasti leijonaa osuvammalta vaakunaeläimeltä.

2. Finlayson on pyytänyt kansalaisia lähettämään uusia versioita leijonavaakunasta. Ehdotan yrityksen käyttöön versiota, johon me jäyhät, murahtelevat suomalaisäijät voimme samaistua. Siinä olisi leijonan sijaan mitänyttiläinen suosika.

Suosikoja kuvataan Linnunradan käsikirja liftareille -kirjasarjassa, ja laji tuntuu huomattavasti leijonaa osuvammalta vaakunaeläimeltä. Tarinan siat elävät kylmällä ja ankealla Mitänyt-planeetalla. Viestintä ei ole niiden vahva alue — siat kommunikoivat puremalla jalkaan. Monet ihmettelevät, miten siat tarkenevat, sillä niiden nahasta ei synny lämpimiä vaatteita. Totuus on, että suosika ei tarkene — se palee ja sinnittelee.

Finlayson voisi tuoda markkinoille rintamerkin, joissa on suosikavaakuna. Työmatkalla bussissa merkki viestisi kaikille hienovaraisesti: “En halua jutella. Puren jalkaan, jos istut viereeni.”

3. Puolueiden historiaa pitäisi juhlistaa poliittisella Vain elämää -tuotannolla. Siinä Sebastian Tynkkynen, Paavo Väyrynen ja muut politiikan taitelijat tulkitsisivat toistensa unohtumattomia julkisuustempauksia. Kuvauksia varten osallistujat vietäisiin muutamaksi kuukaudeksi suomalaiseen metsään — ehdottomasti ilman nettiyhteyttä. Tuotannon valmistuttua ohjelmaa ei esitettäisi missään.

4. Kun juhlavuosi huipentuu joulukuussa, Seppo Räty livetviittaisi itsenäisyypäivän mielenosoitukset ja mellakat.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutistoimituksen toimittaja.

Markus Kuokkanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.