Kolumni: ”Syöttöporsaalta” terveisiä, on parempiakin vitsinaiheita kuin toisen terveys

Kolumni: ”Syöttöporsaalta” terveisiä, on parempiakin vitsinaiheita kuin toisen terveys

Laiskanpulskea syöttöporsas täällä hei!

Kyseinen Kauppalehden vastaavan päätoimittajan Arno Ahosniemen twiitti, jossa opiskelijoita nimitetään syöttöporsaiksi, liittyy viime viikkojen kohuun. Se sai alkunsa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) kannanotosta ”Miksei opiskelijoilla ole oikeutta lepoon ja lomaan?”. Sillä pyrittiin herättämään keskustelua opiskelijoiden toimeentulosta ja jaksamisesta.

Keskustelu ryöpsähti: miten hyväosaiset korkeakouluopiskelijat kehtaavat vaatia palkallista kesälomaa. Jotkut näkivät tilaisuuden sivallukseen tulleen: On aika irvailun!

Kannanoton muotoilua ei oltu harkittu tarkkaan, sillä vasta hieman myöhemmin päästiin asian ytimeen. Noin joka kolmas korkeakouluopiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista. Syitä on monia, ja niistä on osattu kirjoittaa aivan erinomaisesti jo monessa mediassa.

Olen yksi heistä, esimerkki uupumuksesta, jonka jatkuva opiskelu- ja työputki aiheuttaa. Onnekseni olen saanut apua, sillä se ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Olen mielenterveyden ammattilaisen kanssa opetellut etsimään keinoja, joilla selviytyä eikä romahtaa.

Heille, jotka saivat tilaisuuden päivitellä nykynuorison laiskistumista: Meistä ette kovin innovatiivisia ja jaksavia työntekijöitä tulevaisuudessa saa, jos minä ja joka kolmas opiskelutoverini uuvumme jo ennen kuin opinnot ovat edes paketissa. Kiitos niille, jotka keskustelevat jaksamisesta, eivät laiskuudesta.

Heille, jotka huomauttavat siitä, etteivätkö opiskelijat kestä leikkiä: Aika paljon parempiakin vitsinaiheita on kuin toisen terveys.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan toimittaja ja ES-Lauantain sijaistava tuottaja.