Kolumni: Mikä oikein jarruttelee koulujen lomien ajankohdan muuttamista?

Kolumni: Mikä oikein jarruttelee koulujen lomien ajankohdan muuttamista?

Äskettäin päättyneen koululaisten kesäloman ajankohta kaipaisi muutoksen.

Kannatan lämpimästi keskusteluissa väläytettyä nykyisen kesäloman alkamisajan siirtämistä parilla viikolla. Koululaisten kesäloma loppuisi tällöin elokuun lopussa.

Perusteluita tälle loma-ajanjakson rukkaamiselle kyllä riittää. Ensinnäkin siirtyisimme lähemmäs Keski- ja Etelä-Euroopan loma-aikoja.

Esimerkiksi ranskalaislasten kesäloma alkaa heinäkuun alussa ja kestää kahdeksan viikkoa. Euroopan maissa yleisin lomakuukausi työssä käyvillä aikuisilla osuu elokuulle.

Parhaillaan Suomessa lomailevat eteläeurooppalaiset perheet pettyvät monien matkailupalveluiden antiin. Jos pillejä ei ole laitettu pussiin tältä kesältä, niin aukioloajat ovat rajoitetut ja painotus on viikonlopuissa ja illoissa.

Vähemmän tokkuraisella lapsella on vähän paremmat edellytykset ottaa tietoa vastaan.

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n edustajien suhtautumisesta loma-ajan siirtoon ei ota tolkkua. Henki on se, että voidaan keskustella ja kokeilla, mutta siihen se sitten jääkin.

OAJ:n puhemiehet varoittavat lasten kevätväsymyksestä. He saavat ”taudin” kuulostamaan siltä, että koulun jatkuminen kesäkuussa johtaisi hallitsemattomaan hulinointiin.

Mitenköhän ranskalaisopettajat pärjäävät oppilaidensa kanssa koko kesäkuun?

Mikään ei myöskään estä sitä, että Suomen kouluissa olisi kevään kuluessa sopiva hengähdystauko niin oppilaille kuin opettajillekin.

Opetushallituksen ja OAJ:n suuntaan on lähetetty toinenkin muutosidea. Sen mukaan koulun opetustyön tulisi alkaa aikaisintaan kello 9. Liitän käteni ristiin tämänkin aloitteen muuttumiseksi todellisuudeksi.

Vähemmän tokkuraisella lapsella on vähän paremmat edellytykset ottaa tietoa vastaan ja jäsentää sitä kuin puoliunessa pulpetissaan istuvalla.

Koulumatkan pituus on myös asia, joka tietää joillekin lapsille kohtuuttoman aikaista herätystä. Kaikkien koululaisten matka-aikaan kotiovelta koulun ovelle ei tunti riitä. Olisi mukava kuulla oppilaiden, opettajien ja vanhempien näkemys asiasta.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Uusimmat uutiset