Kolumni: Aamupäivän junalla pääsee 15 eurolla, iltapäivällä pitää pulittaa 30 euroa

Perheemme opiskelija suunnitteli kotivisiittiä ja soitti hyvissä ajoin varmistaakseen aikataulujamme. Työvuorojemme ja muiden menojemme uteluun oli muukin syy kuin se, että saisimme viettää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä.

— No kun tähän aiemmin lähtevään junaan lippu maksaa 15 euroa ja tohon myöhemmin lähtevään kolmekymppiä! ihmetteli tietokoneen ääressä istunut reissaaja.

15 euron ero on pikkubudjetilla elävälle merkittävä.

15 euron ero on pikkubudjetilla elävälle merkittävä. Sillä rahalla syö yliopiston ruokalassa lähes kahdeksana päivänä lounaan.

Tasoitetaan kysyntää

Kehotin ostamaan halvemman lipun ja jäin puhelun päätyttyä pyörittelemään ajatuksia. Ymmärrän joustavan hinnoittelun logiikan. Niin bussifirmoilla kuin Valtion rautateilläkin on tarve hallita ja tasoittaa kysyntää. Myydään edullisia lippuja niille, jotka ostavat riittävän ajoissa. Myydään halvemmalla vuoroihin, joihin ei muuten olisi tulijoita ruuhkaksi asti.

Joustava hinnoittelu pätee myös lentomatkailuun. Kun on ulkomaanreissu suunnitteilla, kannattaa lipun ostoaika optimoida. Jonkin selvityksen mukaan lentolippujen hinnat ovat halvimmillaan noin seitsemän viikkoa ennen lentopäivää.

Mitä tekee koneeton?

Vaikka kuinka pyörittelin, en oikeastaan tiedä, mitä kaikesta tästä joustavuudesta ajattelen. Toisaalta se on mukavaa markkinameininkiä. Halvemmalla on kiva saada, mutta monilla olisi varmaan parempaakin tekemistä kuin istua tunti- ja päivätolkulla tietokoneen ääressä metsästämässä tarjouksia. Jos laskee omalle ajalleen jonkin arvon, ei halpa lippu enää olekaan niin halpa. Mutta harva kaiketi lähtee sille ajatuspolulle.

Pohdin myös tilanteen reiluutta niiden kannalta, joilta puuttuu tietokone, älylaite tai niiden käyttörutiini. Heillä ei liene muuta mahdollisuutta kuin maksaa aina se kallein hinta.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän tuottaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet