Kolumni: Bensasota voi Venäjällä olla sitä sananmukaisesti — Nyt ei sentään ole ammuttu

Kai Skyttä

Kolumni: Bensasota voi Venäjällä olla sitä sananmukaisesti — Nyt ei sentään ole ammuttu

Svetogorskissa kahden VTK-jakeluketjuun kuuluvan bensa-aseman tulevaisuus on epäselvä. Kaupungin takana oleva vanha valtion asemana tunnettu tankkauspaikka laittoi huput mittarien päälle viime viikon perjantaina. Tulevana perjantaina on sama tilanne edessä bensa-asemalla aivan rajan tuntumassa.

Draamaa tilanteessa on ollut vain siinä, että tankkaajat joutuvat arpomaan päivittäin, löytyykö kylästä polttoainetta.

Ensimmäinen aseellinen kahakka käytiin Juustilan Öljymäellä.

Meno oli toisenlaista, kun VTK:n siniset värit otettiin käyttöön viime vuosikymmenen alkupuolella Viipurissa ja Juustilan Öljymäellä. Muutosta edelsi oikea bensasota, jossa käytettiin konetuliaseita ja tehtiin ainakin yksi vainaja.

Taistelussa jaettiin kahden liikemiehen perustaman Venco-huoltamoketjun omaisuutta. Vastakkain olivat viipurilaisen Aleksandr Petrovin ja Pietarista toimineiden Rubinovitshin veljesten intressit. Molemmilla puolilla oli käytössä omaa fyysiseen toimintaan valmentautunutta järjestyskaartia, joka oli osittain aseistautunutta.

Ensimmäinen aseellinen kahakka käytiin Juustilan Öljymäellä. Viimeinen laukaus ammuttiin pari kuukautta myöhemmin joulutunnelmissa Viipuri-hotellin edustalla. Sen jälkeen Rubinovitshin veljekset poistuivat nopeasti Suomen kautta eteläisempään Eurooppaan useaksi vuodeksi. Asemat jäivät Viipurin vahvaksi mieheksi nousseelle Petroville.

Bensa-asemista käyty taistelu on jäänyt aikakirjoihin lähialueilta siitä syystä, että se oli yksi viimeisistä yritysjärjestelyistä, joissa venäläiset liikemiehet selvittivät keskinäisiä välejään avoimen kylätappelun hengessä. Sen jälkeen taistelutanner on siirtynyt kabinetteihin, joiden koko tosin on federaation suuruinen.

VTK:n asemat ovat ostaneet tavaransa Lukoilin ympärille kootulta ryhmältä. Toinen lähialueiden mahtitekijä ja Koiviston öljyterminaalin käyttäjä on Summa Group. Yhtiön viimeisin tiedote kahden kuukauden takaa kertoo, että sen hallituksen puheenjohtajan Ziyavudin Magomedovin toimet ovat viranomaisten tutkinnassa.