Kolumni: Loma-ahdistus iski Lapin hangilla — Saako hiihtoreissusta tuntea mielihyvää vai pitääkö hävetä?

Keskellä Lapin valkoisia hankia se iski. Ilmasto- ja matkailuahdistus. Vaikka käytin etenemiseen omaa lihasvoimaa — ihan vähän vain pitokarvalla höystettynä — ja hengitin keuhkojen täydeltä raikasta ilmaa keskellä ei mitään, putkahti päähän ajatus siitä, oliko niin holtiton talvilomasta nautiskelu ollenkaan sallittua. Pitäisikö panna pussi päähän ja hävetä?

Lomamökin ikkunasta Levillä näkyi viikon aikana joka ilta useita nousevia ja laskevia lentokoneita. Itse köröttelimme pohjoiseen bensiinikäyttöisellä henkilöautolla liki tuhannen kilometrin matkan suuntaansa. Lasikuidusta ja ties mistä muovista valmistettuja suksia oli kattoboksissa useammat parit murtomaan ja rinteiden valloituksiin eri sääoloissa. Rinteisiin noustiin konevoimalla ja laduilla moottorikelkkareitin risteyskohdassa kelkan jättämä käryvana haisi hiihtäjän nenään, vaikkei kelkkaa näkynyt mailla halmeilla.

Kelkan jättämä käryvana haisi hiihtäjän nenään, vaikkei kelkkaa näkynyt mailla halmeilla.

Matkailussa ilmastonmuutos ja ekologisuus ovat ajankohtaisempia kuin koskaan. Eettinen matkailija kierrättää roskansa lomallakin ja suosii lähituotteita ja paikallisia palveluja. Kun on tottunut kotioloissa lajittelemaan kierrätyspaperit ja biojätteet, tuntuu oudolta, että kymmeniä loma-asuntoja sisältävän mökkialueen roskiksissa on tasan yksi luukku, johon lomailija kippaa kaikki jätteensä.

Levin hiihtokeskus on juuri saanut kansainvälisen ympäristösertifikaatin ensimmäisenä hiihtokeskuksena Pohjoismaissa. Sertifikaatti on tunnustus sitoutumisesta ympäristöasioiden hyvään hoitamiseen ja ympäristönsuojeluun kaikessa toiminnassa. Ei kuitenkaan riitä, että hiihtokeskus ja rinneyritys huolehtii ympäristöasioista, jos alueen muut toimijat eivät ole yhtä sitoutuneita.

Liekö ilmastonmuutoksen enteitä sekin, että tänä talvena täällä etelässä on enemmän lunta kuin Lapissa. Pohjoisen matkailuyrittäjät ovat nyt kiitollisia pienestäkin pyrystä. Turistikauden iso sesonki pääsiäinen on vielä monen viikon päässä ja lunta pitäisi riittää, vaikka kellot kääntyvät jo kesään.

Tämä etelän immeinen päätyi lopulta nauttimaan talvilomastaan pussin sijasta laskettelukypärä päässään. Jospa jo ensi reissulla löytyisi biopussillekin oma keräysastiansa.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan tuottaja.

Uusimmat uutiset