Päätoimittajalta: Lukion ”arvosota” kertoo isommasta ilmiöstä — Nuoren konservatiivinkin kannattasi muistaa elämän perusohje

Päätoimittajalta: Lukion ”arvosota” kertoo isommasta ilmiöstä — Nuoren konservatiivinkin kannattasi muistaa elämän perusohje

Kun tällä viikolla seurasi penkkareita ja vanhojen päiviä, nostalgia hiipii silmäkulmaan. Oi, nuoruus – tuo aika, jolloin muutetaan maailmaa ja uskalletaan sanoa.

Sama tunne tuli lukioteatterin loppuunmyydyssä Footloose-musikaalissa Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Tarinassa nuoriso taistelee pienen paikkakunnan konservatiivista ilmapiiriä vastaa. Vankan uskonnollisessa yhteisössä koululaisten joukko ajaa itselleen läpi oikeuden tanssia. Päähenkilö kääntää kapinallaan pikkuhiljaa kaupungin johtohahmona toimivan pastorin ja muut aikuiset puolelleen.

Lukioteatterin maailma tuli mieleen, kun luki uutisen lukioteatterin kotipaikasta lyseon lukiosta. Siellä erilaisten arvojen taistelu oli noussut puheeksi tuoreeltaan.

Nyt ei kuitenkaan ollut kyse aikuisten ja nuoren välisistä ristiriidoista vaan nuorten erilaista arvomaailmoista. Itseään arvokonservatiiveiksi nimittävien suljetussa viestiryhmässä on ollut asiattomia keskusteluita esimerkiksi seksuaalivähemmistöihin liittyen. Myös suvaitsevaisuutta viestineen Pride-lipun ottaminen pois koulun seinältä liittyy keskusteluun.

Nuoruus todellakin on vaihe, jolloin uskalletaan sanoa. Hyvässä ja pahassa. Arvomaailma on kehittymässä ja näkemykset ovat vahvoja. Poliittisten puolueiden kohdalla tämä näkyy niin, että nuorisojärjestöt laukovat mustavalkoisia ja radikaaleja näkemyksiä emopuolueeseen verrattuna.

Tuore esimerkki tästä on kokoomusnuorten saippuakampanja. Järjestö syytti demareiden johdossa tuuraavaa Sanna Marinia takinkäännöstä ja pyysi julkisesti ihmisiä lähettämään tälle saippuaa symbolina käsien pesusta. Kiusaamispalautteen jälkeen järjestö itse keskeytti kampanjan ja totesi huomanneensa, että henkilökohtaisuuksien sijaan on parempi puhua itse asiasta.

PS-nuoret puolestaan ovat esittäneet avoimen rasistia näkemyksiä. Jopa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ojentanut nuorisojärjestöä, että fasististen ja kansallissosialististen näkemysten esittäminen vahingoittavat puoluetta ja sen poliittisia tavoitteita.

Lyseossa puhuttanut nuorten konservatiivisuus ei toki ole uusi asia. Kyllä 1990-luvullakin lukiossa oli niitä, jotka kulkivat valtavirtaa vastaan salkku kädessä ja pikkutakki päällä.

Tutkijan mukaan nyt on kuitenkin nähtävissä siirtymää yhä enemmän tähän suutaan. Huonoimmillaan nuorten arvojen koventuminen voi tarkoittaa esim. ajattelua, että heikompia ei pidä tukea tai että oma etnisyys on muita parempaa.

Tämä kehitys näkyy toki yhteiskunnassa laajemminkin. Esimerkiksi kevään europarlamenttivaaleissa ennustetaan kasvavaa menestystä konservatiivipuolueille. Sekavassa maailmassa haetaan turvaa menneisyydestä.

Koulumaailmassa kannattaa kuitenkin muistaa, että koulua sitovat lait, säädökset ja ohjeet. Muun muassa opetushallituksen tasa-arvo-oppaassa lukee, että jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen kouluun, jossa ei tarvitse pelätä häirintää.

Kaikkien kasvattajien perustavoite pitää olla, että lapsi oppii kunnioittamaan toisia ihmisiä. Tämän perusohjeen löytää helposti halutessaan myös Raamatusta.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan vastaava päätoimittaja.